Grosu: „Avem toate șansele să obținem deschiderea negocierilor de aderare”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, spune că Republica Moldova are toate șansele pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui an. Potrivit șefului Legislativului, decizia finală va fi luată de liderii Uniunii Europene în funcție de rezultatele implementării celor nouă recomandări ale Comisiei Europene și în funcție de concluziile politice ale cancelariilor europene. Igor Grosu spune că guvernarea depune eforturi pentru a realiza reformele promise, însă pe unele domenii se confruntă cu rigiditatea sistemului, care nu se lasă reformat, notează IPN.

Președintele Parlamentului se arată optimist în privința șanselor Republicii Moldova de a începe negocierile de aderare. Igor Grosu spune că dintre cele nouă condiționalități ale Comisiei Europene, unele au fost realizate, altele sunt în proces de implementare.

„Avem toate șansele să obținem deschiderea negocierilor de aderare. Dar rog colegii din Parlament și Executiv să nu ne relaxăm. Există două componente, partea birocratică, în care se va trece în revistă dacă avem Consiliu Superior al Magistraturii funcțional, dacă sunt aprobate legi, dacă sunt dosare ajunse în instanțe. Și este a doua componentă care este politică, în cadrul acestei componente trebuie să argumentăm de ce avem nevoie de mai mult timp, să explicăm că sistemul e rigid, că Adunarea Procurorilor n-a mers din prima. Este important să explicăm asta. Decizia finală se va baza pe reformele implementate și concluziile politice. Eu cred și sper într-o decizie pozitivă, dar depinde de noi cum ne facem temele pentru acasă”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Pentru a asigura funcționalitatea deplină a Consiliului Superior al Magistraturii, ieri, Parlamentul a numit în funcție încă doi membri CSM, fiind vorba de Lucia Popescu și Iulian Muntean. Președintele Parlamentului spune că guvernarea cere noii componențe CSM promovarea judecătorilor profesioniști și integri și taxarea celor care iau decizii ilegale.

„Este un început. E bine că sunt activi. Am avut discuții cu membrii CSM, e prima oară când am discutat cu reprezentanții tagmei. Ne-au spus problemele lor, e vorba de problema salarizării judecătorilor, grefierilor. Eu le-am spus că trebuie să se mobilizeze și să-i promoveze pe cei mai buni din tagma judecătorilor, cei care iau decizii greșite să fie scoși prin instrumentele pe care le au. Să fie totul conform legii. Avem dosare interminabile, i-am întrebat ce trebuie de modificat în cadrul legal ca să nu mai existe aceste situații interminabile”, a spus președintele Parlamentului.

Potrivit legislației, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata