Maia Sandu: „Moldova contează pe sprijinul României și al altor țări membre ale UE în procesul de pregătire a negocierilor pentru aderare”
Președintele Maia Sandu a anunțat cum va fi creată echipa de negociatori în procesul de aderare la UE și cine va supraveghea acest proces. Șefa statului a menționat la emisiunea „În Profunzime” de la PRO TV că Guvernul urmează să propună structura echipei de negociatori, notează radiomoldova.md.
„Acum urmează Guvernul, Cancelaria, prim-ministrul, împreună cu viceprim-ministrul, ministrul de Externe să vină cu această propunere despre cum va arăta structura, cine sunt oamenii concreți care vor face parte din echipa de negociere, cine sunt oamenii care acum imediat vor începe să lucreze pe procesul de evaluare. E nevoie de mai multă lume, care să se angajeze și să muncească mult”, a spus Maia Sandu.
Șefa statului a declarat că autoritățile Republicii Moldova contează pe sprijinul României și a altor țări membre ale UE în procesul de pregătire a negocierilor pentru aderare. În special, șefa statului a menționat că Guvernul deja antrenează oameni-cheie care au realizat aceste procese în România.
„Ei vin pe post de consultanți. Unii vin pe o perioadă mai scurtă, alții vin permanent. Primul lucru este să înțelegem ce trebuie să facem, după care să vedem cum putem face lucrurile acestea mai ușor, mai repede, inclusiv să putem să beneficiem de acele legi care au fost traduse. Să înțelegem când putem să ne asumăm această transformare. E un proces complex”, a spus Maia Sandu.
De asemenea, șefa statului a remarcat că e foarte bine că Republica Moldova a obținut anume acum undă verde pentru începerea negocierilor:
„Sigur că m-am bucurat. Întotdeauna este bine să se facă lucrurile mai repede. Aceasta ne ajută să câștigăm timp și să ne apucăm de lucru imediat. Avem nevoie de cu toții de vești bune în ajunul sărbătorilor la sfârșit de an. Bineînțeles, am împărtășit această bucurie cu colegii de la Guvern, Parlament, iar ieri am reușit să împărtășim această bucurie cu mai mulți oameni care au venit la petrecerea din curtea Președinției”.
Menționăm că, după votul pozitiv al Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova, urmează un proces de analiză sau „screening” al legislației moldovenești, în ce măsură această corespunde cu cadrul legal european. Ulterior, vor începe negocierile propriu-zise pe marginea celor 33 de capitole.