În cadrul Recensământului populației și locuințelor, care s-a desfășurat în țara noastră în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024, au fost recenzate 2 mil 448 mii de persoane și 1 mil 655 mii de locuințe, inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate. Datele au fost preliminare au fost prezentate astăzi de Biroul Național de Statistică (BNS) în cadrul unui eveniment dedicat finalizării lucrărilor de recenzare. Primele rezultate (date preliminare) de recensământ urmează să fie diseminate la sfârșitul anului 2024, iar rezultate finale detaliate, inclusiv pe grupă de vârstă, sex, localitate, vor fi disponibile și publicate până la finele anului 2025, transmite MOLDPRES.
Potrivit BNS, datele privind numărul persoanelor recenzate includ atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită în Republica Moldova, inclusiv eventualele dublări, care vor fi identificate la etapa de procesare.
„Spre deosebire de recensământul din anul 2014, cuprinderea recensământului din acest an a fost mai extinsă. Noi am inclus nu doar cele două categorii – locuințe ocupate și neocupate – dar și locuințele secundare, de sezon, casele de vacanță, în special cele amplasate în întovărășiri pomicole, care n-au fost acoperite în recensământul precedent. Ca rezultat, numărul obiectivelor vizitate și recenzate este 1 mil 655 de mii, comparativ cu 1,2 mln în anul 2014”, a spus directorul BNS, Oleg Cara.
Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a declarat că finalizarea recenzării este un punct de pornire pentru dezvoltarea comunităților noastre.
„Datele obținute ne vor ajuta să proiectăm mai bine infrastructura, să modernizăm educația, să îmbunătățim serviciile sociale și de sănătate și să luăm decizii bazate pe necesitățile oamenilor. Beneficiile directe ale recensământului se vor regăsi în timp, în distribuirea corectă și eficientă a fondurilor bugetare, îmbunătățirea politicilor și o mai bună planificare și executare a resurselor. Informațiile oferite la recensământ ne vor ghida în tot ceea ce facem pentru a îmbunătăți viața cetățenilor”, a spus Artur Mija.
„UE recunoaște rolul important al recensământului pentru implementarea și elaborarea politicilor necesare. Iată de ce UE demonstrează angajamentul său continuu pentru consolidarea capacităților statistice ale Moldovei. Pentru recensământ, UE a oferit un sprijin în valoare de 2 mln de euro”, a afirmat Jan Demidovits-Mekelainen, responsabil de programe pentru dezvoltare regională, turism, statistică din cadrul Delegației Uniunii Europene la Chișinău.
Natalia Plugaru, reprezentantă adjunctă a Fondului Națiunilor Unite pentru Populației (UNFPA Moldova), a specificat că recensământul va oferi datele necesare pentru ca autoritățile să înțeleagă unde sunt cele mai mari necesități și cum poate fi construită pacea și prosperitatea în Republica Moldova.
„Cu fiecare persoană numărată, cu fiecare casă recenzată, cu fiecare voce care s-a făcut auzită, am devenit mai aproape de o Moldovă europeană, acolo unde politicile și reformele sunt bazate pe nevoile reale ale oamenilor, având la bază date statistice de calitate. Datele care au fost colectate prin recensământ vor contribui la înțelegerea detaliată a structurii demografice, a condițiilor de locuit și a necesităților populației”, a spus Natalia Plugaru.
După finalizarea etapei de recenzare, BNS va desfășura în perioada 15 iulie-11 august 2024 ancheta postrecenzare, care are drept scop evaluarea activității de recenzare, inclusiv estimarea gradului de acoperire și a erorilor de conținut a datelor. Ancheta postrecenzare se va desfășura pe baza unui chestionar, care a fost deja în proces de consultare publică.
Recensământul se desfășoară o dată la zece ani, fiind o activitate de amploare națională care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.