Donațiile părinților către instituțiile de învățământ din Moldova vor fi legalizate

Donațiile cetățenilor către instituțiile de învățământ din Moldova vor fi legalizate. Astfel, părinții vor putea contribui benevol, necondiționat și exlusiv prin transferuri bancare, iar instituțiile urmează să deschidă conturi trezoreriale, ale căror date vor fi afișate pe paginile web. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Oferim părinților care vor totuși să contribuie la dezvoltarea instituțiilor de învățământ posibilitatea să o facă într-o manieră transparentă, anonimă, voluntară prin sistemul guvernamental de plăți, fără ca să mai fie în situația să apeleze la asociațiile de părinți sau la alte structure, pentru ca aceste donații trebuie să fie valorificate în interesul instituțiilor unde învață copiii lor.”

În același timp, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a menționat că banii donați vor putea fi folosiți pentru plata salariilor sau a serviciilor.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Odată adoptată această hotărâre de Guvern, instituțiile de învățământ care vor să recepționeze aceste donații le vor planifica în buget. Vor elabora un plan de utilizare a lor, în funcție de necesitățile pe care le au, vor să facă anumite investiții, vor trebui să-l aprobe la consiliul de administrare al instituției de învățământ, să-l prezinte părinților și dacă părinții vor dori să contribuie anonim și voluntar, aceștia o vor putea să o facă direct pe contul trezorial al școlii prin sistemul guvernamental de plăți. Școala urmând să raporteze cu privire la utilizarea acestor bani, iar noi la Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor având posibilitatea să vedem exact sumele care au fost colectate și modul de utilizare a acestor resurse.”

Autorii proiectului de lege susțin că inițiativa vine să reducă plățile informale din sistemul educației și să ofere mai multă transparență. Hotărârea privind donațiile prevede că, la începutul fiecărui an școlar, instituțiile de învățământ vor putea formula o listă de necesități pentru care vor urma să colecteze bani.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata