Mii de persoane au ieșit pe străzile din Venezuela pentru a protesta după „realegerea” lui Nicolas Maduro

Mii de persoane au ieșit pe străzile din Venezuela pentru a protesta împotriva alegerilor contestate, a căror victorie a fost acordată de autoritățile electorale președintelui Nicolás Maduro.

Națiunea s-a confruntat cu un blocaj politic după ce atât Maduro, aflat în funcție, cât și principala coaliție de opoziție din țară au revendicat victoria în alegerile prezidențiale de duminică. Maduro consideră că rezultatele alegerilor sunt o chestiune rezolvată. Însă candidatul opoziției, Edmundo González, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că campania sa are dovezile necesare pentru a demonstra că el a fost câștigătorul alegerilor.

González și liderul opoziției, María Corina Machado, au declarat susținătorilor adunați în fața sediului său de campanie din Caracas că au obținut mai mult de 70% din fișele de numărare a voturilor de la alegerile contestate de duminică, iar acestea arată că González îl devansează pe Maduro.

„Da, suntem obosiți. Trăiesc de 23 de ani sub același guvern și întotdeauna a fost la fel: rahat și mai mult rahat pentru a continua să ne rostogolim în rahat. Nu, e de ajuns, vreau un viitor pentru fiica mea. Nu am putut să învăț. Am terminat liceul și nu am putut merge la facultate pentru că a trebuit să muncesc”.

Consiliul Național Electoral, care este loial partidului de guvernământ, a declarat că Maduro a obținut 51% din voturi, în timp ce González a obținut 44%. Cu toate acestea, organismul electoral nu a publicat rezultatele de la niciun aparat, promițând la începutul zilei de luni că va face acest lucru doar în „orele următoare”, împiedicând verificarea rezultatelor.

În capitală, protestele au fost în mare parte pașnice, dar când zeci de ofițeri ai poliției naționale îmbrăcați în echipament antirevoltă au blocat manifestația, a izbucnit o încăierare.

Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, dintre care unii au aruncat cu pietre și alte obiecte în ofițerii care staționaseră pe un bulevard principal al unui cartier de clasă superioară.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata