VIDEO/ Casa meșterilor populari din satul Căplani, raionul Ștefan Vodă: Spațiu dedicat creativității și meșteșugului popular

În inima satului Căplani din raionul Ștefan Vodă, meșteșugul tradițional prinde viață într-un loc dedicat creativității și meșteșugului popular. De aproape un an, meșteșugarii din localitate au la dispoziție un spațiu special amenajat, construit cu sprijinul Guvernului Estoniei, care a investit câteva zeci de mii de lei în această inițiativă culturală, transmite Studio-L

„În timpul liber croșetez. Am fost și la Feștelița, și la Ștefan Vodă am fost. La Popeasca am fost. Acestea repede, timp de 30 de minute. Nu se fac greu. Ușurel se fac. Lucrez și cu andrelele când am ceva de împletit cu andrelele, dacă am un paltonaș cu andrelele. Vreau să fac niște paltoane, pentru iarnă, la fetițe.”

Unul dintre meșteșugarii care își pune amprenta asupra acestui loc este Tatiana Buzulan.  Femeia a mărturisit că iubirea pentru meșteșugul manual a fost cultivată încă din copilărie, moștenită de la tatăl său.

„Croșetez de mică. Am învățat de la părinți. Părinții mei mereu, mai ales iarna când ajungeau, ori țeseau, ori împleteau, ori torceau și mai mult de la tata am învățat. Tata, el tot împletea, torcea și am învățat de la el primele ochiuri să le pun pe andrea. Eu croșetam cu andrelele mai mult. Cu croșeta am undeva trei ani de zile de când m-am învățat. Nu știam de loc cu croșeta să fac ceva.”

Cu o pasiune deosebită pentru croșetare, Tatiana își dedică timpul creării de jucării, un lucru care îi aduce aminte de frumusețea copilăriei sale.

„Acum am o comandă – iepurașul. Mâine pleacă în Turcia. Mi-a dat comandă o vecină pentru nepoțelele ei. Când încep să croșetez jucăria nu am răbdare mai repede să o văd vie. Îmi place foarte mult. Cumpăr umplutura, câte un săculeț de un kilogram. Câteodată iau și două kilograme.”

Casa Meșterilor Populari se află chiar pe teritoriul Porților Raiului, în satul Căplani, raionul Ștefan Vodă. Aici, fiecare meșter își creează cele mai frumoase lucrări, păstrând și promovând tradițiile autentice ale locului.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata