„Superluna albastră” va putea fi văzută pe cer, astăzi, 19 august. Nu ratați ocazia de a admira cel mai rar și spectaculos fenomen astronomic

Fenomen astronomic rar și spectaculos. În seara de 19 august, locuitorii Republicii Moldova vor avea ocazia să admire „Superluna Albastră,” cea mai strălucitoare lună plină din acest an.

Potrivit oamenilor de știință, există două tipuri de luni albastre: o lună albastră lunară – a doua lună plină dintr-o lună și o lună albastră sezonieră- a treia din cele patru luni pline din același sezon astronomic.

De la solstițiul de vară din 20 iunie, au existat luni pline pe 22 iunie și 21 iulie. Luna Sturionului pe 19 august și următoarea lună plină, Luna Recoltei, pe 18 septembrie, va avea loc înainte de echinocțiul din 22 septembrie.

Pasionații de astronomie pot observa cel mai bine fenomenul privind în partea de est, la răsăritul lunii. Experții spun că nu este nevoie de binocluri sau telescoape, dar că pot ajuta la dezvăluirea detaliilor de pe suprafața lunară, care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Luni albastre de ambele tipuri apar o dată la doi până la trei ani, potrivit NASA. Ultimele luni albastre sezoniere au fost în octombrie 2020 și august 2021, iar următoarea lună albastră sezonieră va avea loc în mai 2027.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata