Bolea: Instituirea stării de urgență în agricultură nu este o soluție pentru problemele fermierilor

Instituirea stării de urgență în agricultură nu este o soluție pentru problemele agricultorilor. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni de la postul Rlive. Potrivit oficialului, fermierii aflați în incapacitatea de a-și achita datoriile față de bănci sau furnizorii de fertilizanți trebuie să meargă personal la aceștia și să le explice situația.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Legislația din Republica Moldova prevede toate instrumentele în baza cărora un agricultor merge și-și sistează toate penalitățile și executările silite. Adică, îți faci actul, cu acel act mergi la Camera de Comerț și Industrie. Camera de Comerț îți oferă certificatul de forță majoră, după care, individual, trebuie să mergi și să discuți cu fiecare creditor în parte. Nu există niciun stat în care ar fi o altă modalitate. Sunt relații comerciale bilaterale. Cineva i-a indus în eroare pe unii din agricultori spunându-le că o astfel de situație efemeră ar putea institui o modalitate în care nimeni nu te întreabă de nimic.”

Potrivit lui Vladimir Bolea, eliberarea certificatului de forță majoră este singura modalitate legală care poate soluționa problemele fermierilor datornici. El a mai precizat că sprijinul statului constă în acordarea a 100 de milioane de lei, bani care vor fi repartizați fermierilor afectați de secetă.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Tu pui toată cărțile pe masă, duci discuții și negocieri clare cu creditorii și îți faci un plan cum să ieși din situația în care ai nimerit. Soluțiile juridice pe tot globul sunt așa cum spun eu. În privința celor 100 de milioane de lei, noi o să lucrăm împreună cu aceste asociațiile de profil. Vom lua decizia împreună, ca întotdeauna Ministerul Agriculturii, transparent, calm. Vom elabora regulamentul și vom vedea cum, cât și pentru ce împărțim acești bani. Mulțumim foarte mult poporului Republicii Moldova pentru aceste 100 de milioane.”

Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au cerut autorităților instituirea stării de urgență în agricultură, fapt ce ar permite aplicarea unui moratoriu la plata penalităților și executărilor silite. În caz contrar, agricultorii amenință cu proteste.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata