Numărul persoanelor care achită prima de asigurare medicală în sumă fixă până la 31 martie s-a dublat în ultimii trei ani

Numărul persoanelor care achită prima de asigurare medicală în sumă fixă până la 31 martie s-a dublat în ultimii trei ani. Declarația a fost făcută de directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, în cadrul unei emisiuni de la Rlive. Potrivit lui, această creștere denotă încrederea pe care o au cetățenii în sistemul de asigurări.

ION DODON, directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină: „Dacă în anul 2022 am avut aproximativ 60.000 de persoane care au achitat prima de asigurare în sumă fixă, în 2023 deja am avut peste 92.000 de oameni. A fost o creștere mare și am crezut că este limita, dar anul acesta am avut 150.000 de persoane și ne dăm seama că mai sunt încă mulți cetățeni care nu s-au asigurat. Sperăm să menținem această cifră de 150.000 de oameni și să o creștem ca fiecare persoană să fie asigurată din punct de vedere a riscului financiar în sistemul sănătății.”

Cu toate acestea, potrivit funcționarului, cea mai mare pondere la în formarea veniturilor CNAM o au salariații, care reprezintă o treime din numărul de persoane asigurate. Celelalte două treimi din populație sunt asigurate de Guvern.

ION DODON, directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină: „Avem aproximativ 800 de mii de angajați în Republica Moldova. Din acești 800 de mii, deci ei constituie cam o treime din numărul de persoane asigurate, dar veniturile care sunt livrate de către salariați sunt aproape jumătate.”

În primele șapte luni ale anului 2024 au fost înregistrate venituri totale de aproximativ 7,5 miliarde de lei. Suma reprezintă o creștere de peste 700 milioane de lei sau cu 11 la sută, comparativ cu perioada similară a anului 2023.

ION DODON, directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină: „Desigur că, dacă a crescut numărul de persoane care s-au asigurat au crescut și veniturile la fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. La fel, o creștere a veniturilor se datorează și creșterii salariilor în diferite sectoare ale economiei naționale.”

Potrivit directorului general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, creșterea veniturilor la fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală a dus la creșterea serviciilor medicale plătite de CNAM. Astfel, în perioada ianuarie-iulie au fost efectuate cheltuieli în valoare totală de peste opt miliarde de lei, cu aproape un miliard mai mult față de perioada similară a anului 2023.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata