Argentina: pensionarii au ieșit la proteste pe străzile din Buenos Aires

Pensionarii au mărșăluit la Buenos Aires, în semn de protest față de veto-ul pe care președintele argentinian Javier Milei intenționează să îl pună asupra unui proiect de lege adoptat săptămâna trecută de Congres pentru creșterea pensiei minime.

Poliția a folosit bastoane și spray cu piper asupra demonstranților care încercau să blocheze un drum. Săptămâna trecută, Senatul Argentinei a aprobat o lege de creștere a pensiilor cu peste 8 %.

Președintele ultraconservator al țării, autodescris libertarian, a amenințat că va pune veto pe măsura pe care a descris-o drept „iresponsabilă” și „exorbitantă”.

Deoarece partidul libertarian al lui Milei controlează mai puțin de 15% din Congres – și doar șapte din cele 72 de locuri ale Senatului – outsiderul populist s-a bazat în mare parte pe decrete executive radicale pentru a implementa un program dur de austeritate, reducând cheltuielile publice și dereglementând economia Argentinei.

„Ei le iau dorința de a trăi oamenilor care au muncit toată viața. Ei nu pot mânca ce vor. Costul electricității a crescut, nu știu cum trăiesc mulți oameni. Mulți oameni sunt în nevoie, ceea ce este greu de crezut într-o țară ca a noastră.”

„Suntem aici nu doar pentru că vrem o pensie mai mare, ci și din cauza costului vieții, a ceea ce înseamnă să poți folosi mijloacele de transport, să poți mânca. Nevoile noastre de bază sunt în joc și de aceea trebuie să fim solidari și să participăm, cu toții.”

Deși guvernul a reușit să încetinească creșterea prețurilor, creșterea costului vieții în iulie a fost de 4%, iar inflația cumulată în primele șapte luni ale anului a ajuns la 87%.

Inflația interanuală este de aproximativ 263,4% într-un moment în care pensia minimă lunară este de aproximativ 225 000 de pesos (233 de dolari), iar coșul de bază de alimente, medicamente și alte bunuri și servicii pentru un adult depășește 291 000 de pesos (301 dolari).

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata