Președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat un acord în valoare de 3 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 12 avioane de luptă franceze, într-o mișcare care îndepărtează țara sa de dependența de armamentul rusesc.
Anunțul privind avioanele de luptă multifuncționale Rafale a fost făcut în timpul unei conferințe de presă comune la Belgrad cu președintele francez Emmanuel Macron, care s-a aflat într-o vizită de două zile în Serbia.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Putem consolida această autonomie strategică împreună, pentru a ne consolida securitatea. Aceasta nu este exclusivă pentru UE, ci în cadrul comunității politice europene și, de asemenea, cu țările care doresc să adere la UE. Acesta este motivul pentru care alegerea avioanelor de luptă Rafale de către Serbia a fost o alegere clară care reprezintă o alianță pe termen lung între cele două țări, în cadrul unei Europe mai puternice și mai suverane. Această alegere face parte din autonomia noastră strategică și o face mai puternică”.
Vucic a descris achiziționarea avioanelor ca fiind „o veste uriașă”.
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei: „Pentru noi aceasta este o veste mare, achiziționarea Rafales, și veți vedea, vom fi foarte deschiși cu dvs. Contractul a fost semnat pentru a include pachetul logistic complet, inclusiv motoare de rezervă și alte lucruri. Contractul este în valoare de 2,7 miliarde de euro. Douăsprezece aeronave complet noi vor fi deținute de Republica Serbia. Aceasta este pentru noi o veste uriașă”.
Un oficial din biroul lui Macron, care nu a fost autorizat să fie identificat în conformitate cu politica prezidențială franceză, a declarat că afacerea cu avioane de război face parte dintr-o strategie mai largă de ″aderare a Serbiei mai aproape de UE.″ Serbia trebuie să își modernizeze flota, iar Rafale este o ″alegere strategică″ pentru Belgrad, care ar putea alege să se bazeze doar pe echipamente rusești în schimb, a declarat oficialul.
Serbia a luat în considerare achiziționarea noilor avioane Rafale de mai bine de doi ani, după ce vecina sa rivală din Balcani, Croația, a achiziționat 12 avioane de luptă folosite de același tip pentru aproximativ 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari).
Achiziția permite Serbiei să își modernizeze forțele aeriene, care constau în principal din avioane de luptă MiG-29 de fabricație sovietică și din avioane de luptă iugoslave învechite.
Rusia a fost un furnizor tradițional de avioane militare, inclusiv elicoptere de luptă, pentru Serbia, care a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei pentru invazia sa din Ucraina.