Fostul președinte peruan Alberto Fujimori, care a condus creșterea economică în anii 1990, a murit la vârsta de 86 de ani
Fostul președinte peruan Alberto Fujimori, care a condus creșterea economică în anii 1990, dar a fost ulterior încarcerat pentru încălcarea drepturilor omului în urma unui război sângeros împotriva rebelilor maoiști, a murit la vârsta de 86 de ani.
Fujimori, fiul unor imigranți japonezi, era rectorul puțin cunoscut al unei universități agricole când a fost ales în 1990. S-a impus rapid ca un politician viclean, al cărui stil practic a produs rezultate, chiar dacă și-a înfuriat criticii pentru concentrarea puterii.
A combătut hiperinflația care aruncase în șomaj milioane de cetățeni, a privatizat zeci de companii de stat și a redus tarifele comerciale, punând bazele pentru ca Peru să devină, pentru o vreme, una dintre cele mai stabile economii din America Latină.
În timpul mandatului său, temutul lider al grupării maoiste Calea Luminoasă, Abimael Guzman, acuzat de terorism și trădare, a fost capturat în 1992 și condamnat la detenție pe viață. Guzman a murit în închisoare în septembrie 2021. Mulți peruvieni l-au văzut pe Fujimori ca pe un autocrat după ce a folosit tancuri militare pentru a închide Congresul în 1992, și a redactat constituția după bunul său plac pentru a promova reforme ale pieței libere și legi antiteroriste dure.
De asemenea, o serie de scandaluri de corupție în timpul celor 10 ani de administrație au întors opinia publică împotriva sa.
La scurt timp după ce a câștigat a treia oară alegerile în 2000 – modificând constituția pentru a putea candida – au apărut înregistrări video cu Vladimiro Montesinos, consilierul său principal și șeful spionajului, împărțind bani pentru mituirea politicienilor. Fujimori a fugit în exil în Japonia.