Cetățenii Republicii Moldova vor putea, în premieră, procura valori mobiliare de stat, fără intermediari

Cetățenii Republicii Moldova vor putea, în premieră, procura valori mobiliare de stat, fără intermediari. Se întâmplă după ce Ministerul Finanțelor a lansat platforma eVMS. Astfel, oricine are peste 18 ani, deține un cont la o instituție financiară din țară și are semnătură electronică poate deveni beneficiar.

ION GUMENE, secretar de stat al Ministerului Finanțelor: „Toți utilizatorii platformei, care doresc să investească în valori mobiliare de stat, pot să-și anunțe intenția pe platformă despre volumul valorilor mobiliare de stat pe care sunt gata să le procure. Pe data de 26 septembrie, facem totalurile subscrierii. Pentru dumneavoastră ce înseamnă acest lucru? Banii din contul vostru vor fi decontați și în „Portofelul personal” veți vedea că sunteți deținătorul unui volum de valori imobiliare de stat. Din data respectivă începe să curgă scadența valorilor mobiliare de stat, care este de doi ani.”

Ion Gumene a adăugat că cetățenii vor beneficia de cea mai competitivă rată a dobânzii de pe piață – șase la sută anual.

ION GUMENE, secretar de stat al Ministerului Finanțelor: „Plata dobânzilor se efectuează în patru tranșe, adică o dată la jumătate de an. Asta presupune că, în martie, 2025, în septembrie 2025 și în martie 2026, veți primi plata pentru dobânda din valoarea mobiliară de stat pe care le dețineți. Condițiile sunt următoarele: șase procente este o rată a dobânzii fixă anuală. Veniturile generate de această rată a dobânzii nu sunt impozitate, adică nu achitați nimic.”

Pentru a participa la perioada de subscriere, cetățenii trebuie să-și creeze un cont pe platforma evms.md. Contul poate fi creat de către toți cetățenii Republicii Moldova cu vârsta de peste 18 ani, care dețin semnătura electronică și au un cont într-o bancă comercială din Republica Moldova.

ION GUMENE, secretar de stat al Ministerului Finanțelor: „După ce vă creați contul, Ministerul Finanțelor, în maximum o zi, de obicei durează câteva ore, validează acest cont urmând anumite rigori de securitate, după care puteți participa la perioada de subscriere.”

Platforma eVMS.md a fost lansată în vara acestui an. Prin intermediul acesteia, cetățenii Republicii Moldova vor putea să efectueze tranzacții online legate de investiții în VMS, fără intermediari, să acceseze informații actualizate precum ratele curente și istorice, beneficiind de transparență și claritate în toate tranzacțiile efectuate, să-și gestioneze contul și investițiile efectuate 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu flexibilitate maximă în administrarea investițiilor.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata