Ursula von der Leyen și-a prezentat și-a prezentat întreaga echipă de comisari, din care fac parte 11 femei

Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu președintele Parlamentului European și cu liderii politici, marți, la Strasbourg, pentru a prezenta oficial structura și portofoliile viitoarei Comisii Europene.

Noua Comisie Europeană va avea în componență șase posturi de vicepreședinți executivi, iar unul revine României, a anunțat Ursula von der Leyen, la Strasbourg.

Șefa Executivului comunitar a precizat că a „lucrat intens” pentru a negocia cu statele membre echilibrul de gen în componența Comisiei, însă a reușit să obțină o pondere de 40% de reprezentare a femeilor.

Așadar, Teresa Bibera, vicepreședinte executiv responsabil de tranziție verde, competitivitate. Va fi responsabilă și pentru politicile de competitivitate. Se va asigura că Europa rămâne pe linie pentru a înplini planurile de decarbonizare.

Henna Vikkunen va fi vicepreședinte executiv pentru suveranitate digitală, securitate și democrație. Va fi responsabilă cu frontierele digitale. Stephane Sejourne va fi vicepreședintele executiv pentru prosperitate și securitate industrial. Kaja Kallas, vicepreședinte și înaltul reprezentat pentru Politică Externă și Politici de Securitate. Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale. Va fi responsabilă de aptitudini, educație și calitatea locurilor de muncă și drepturi sociale. Raffaele Fitto, vicepreședinte executiv pentru coeziune și reforme.

Săptămâna trecută, von der Leyen a pus presiuni asupra Parlamentului să înceapă audierile mai devreme, încă în octombrie, astfel încât următoarea Comisie Europeană să poată începe lucrările la 1 noiembrie. Observatorii politici cred însă că lansarea Comisiei nu va avea loc mai repede de începutul lunii decembrie, unii vorbesc chiar de ianuarie anul viitor. Toate aceste amânări influențează și data la care ar putea începe negocierile propriu-zise de aderare ale R. Moldova și Ucrainei la blocul comunitar.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata