Ministrul Agriculturii invită fermierii la discuții. Tema principală – rezultatele vizitei la Bruxelles

Fermierii, invitați la discuții. După ce au ieșit la proteste în mai multe regiuni ale țării, solicitând demisia ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, agricultorii au fost invitați joi, 19 septembrie, la o întrevedere cu Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, tema discuției se va axa pe rezultatele vizitei sale la Bruxelles, unde a fost lansat apelul de constituire a Fondului de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească, la care să contribuie țările membre ale UE.

În același timp, oficialul a reamintit că autoritățile cunosc despre problemele cu care se confruntă agricultorii, iar în acest sens au fost întreprinse mai multe măsuri de sprijin. Mai exact, este vorba despre alocarea a 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție pentru a compensa pierderile suferite. A fost creat, prin lege, mecanismul de stopare a executării fermierilor aflați în dificultate. Astfel, oferindu-se un răgaz de șase luni pentru renegocierea contractelor cu creditorii și amânarea plăților până la 31 decembrie 2025. De asemenea, sunt căutate și alte măsuri, menite să amelioreze fermierii afectați de secetă și inundații.

Amintim că, pe 17 septembrie, aproximativ 250 de fermieri cu peste 100 de tractoare au protestat în raioanele Cahul, Căușeni, Criuleni, Anenii Noi și Autonomia Găgăuză.

Începând cu primăvara anului 2023, fermierii moldoveni afectați de intemperii și de perturbările grave ale pieței de cereale au organizat mai multe proteste față de ceea ce numesc lipsa de sprijin a autorităților, cerând de mai multe ori demisia ministrului Bolea.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata