Reportaj: Moldova în afara UE, o țară exportatoare de oameni

Oamenii nu mai pleacă din disperare din Moldova. Așa a fost în primul val, după anii ’90, când plecau ilegal, prin păduri, cu ajutorul călăuzelor. În ultimii 30 de ani, Moldova a pierdut, prin migrație, două generații – cea a părinților și cea a copiilor.

Acum pleacă oameni care au venituri, au casă, mașină, dar pleacă fie pentru reîntregirea familiei, fie pentru o calitate mai bună a vieții, deoarece vor să aibă drumuri mai bune, învățământ de calitate mai ridicată, un sistem de sănătate mai prietenos la bătrânețe, etc. Anual, Moldova pierde aproximativ 40.000 de oameni, notează, într-un reportaj, portalul DW.

Doar un moldovean din zece plecați se întoarce acasă. Adică, cei care nu reușesc să se integreze peste hotare. Abia în 2021, după prăbușirea regimului oligarhic și victoria în alegeri a partidului pro-european PAS, creat de Maia Sandu, s-a înregistrat o ușoară scădere a exodului. Dar tendința nu a durat mult. Invazia Rusiei în Ucraina și pericolul atacării Moldovei a generat frică și incertitudine. Întreruperea lanțurilor logistice a lovit dur economia micului stat trecut prin pandemia de Covid. În plus, criza energetică fără precedent provocată artificial de Rusia și problemele economice generate de războiul din Ucraina vecină și de numărul foarte ridicat de refugiați, au generat o inflație de peste 33% în Moldova. Pronosticurile demografilor sunt extrem de pesimiste. Potrivit lor, atât timp cât va exista o discrepanță mare între nivelul de trai din Moldova și cel din UE, exodul moldovenilor nu va putea fi oprit. „Din perspectiva integrării europene, procesul de emigrație s-ar putea tempera puțin, iar o bună parte din cei plecați, putem admite, ar putea să revină. Aceasta va aduce dividende pentru redresarea demografică a țării”, susține demograful moldovean Valeriu Sainsus.

În ultimii trei ani, Moldova a înregistrat cel mai dramatic spor natural negativ din istoria sa. În 2023, numărul nașterilor a fost cel mai mic din ultimii 180 de ani. Fiecare al patrulea moldovean are acum peste 60 de ani. Ca număr de locuitori, Moldova a revenit la nivelul anului 1953. Conform statisticilor, la 1 ianuarie 2024, în Moldova se aflau 2 milioane 423 de mii de oameni, iar peste hotare – 1 milion 70 de mii. Alți aproximativ 100 de mii vin și pleacă în decursul unui an. Potrivit demografilor, dacă nu vor fi întreprinse măsuri pentru creșterea natalității, în 30 de ani, numărul populației Republicii Moldova va ajunge la doar un milion de oameni.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata