Japonezul care a petrecut aproape jumătate de secol în închisoare a fost achitat

Un japonez despre care se spune că a petrecut cea mai lungă perioadă de timp din lume pe culoarul morții a fost achitat pentru crimă, punând capăt căutării justiției de către familia sa după o condamnare nedreaptă pentru crime comise în urmă cu aproape 60 de ani.

Tribunalul districtual din Shizuoka l-a achitat pe Iwao Hakamada, în vârstă de 88 de ani, într-un nou proces pentru uciderea a patru persoane în regiunea centrală a Japoniei în 1966.

Hakamada a petrecut 45 de ani condamnat la moarte înainte ca o instanță să dispună eliberarea sa și o rejudecare în 2014, pe fondul îndoielilor cu privire la probele care au stat la baza condamnării sale.

Fostul boxer a fost acuzat că și-a înjunghiat mortal fostul șef și familia înainte de a le incendia casa. Deși a recunoscut pentru scurt timp crimele, și-a retras mărturisirea și a pledat nevinovat în timpul procesului, dar a fost totuși condamnat la moarte în 1968, pedeapsă confirmată de Curtea Supremă a Japoniei în 1980.

Norimichi Kumamoto, unul dintre cei trei judecători de la tribunalul din Shizuoka care l-au condamnat la moarte pe Hakamada, a solicitat Curții Supreme un nou proces în 2008, însă cererea a fost respinsă. Avocații lui Hakamada au susținut că testele ADN efectuate pe hainele pătate de sânge care ar fi aparținut clientului lor au arătat că sângele nu era al său.

De la eliberarea sa, Hakamada locuiește cu sora sa mai mare, Hideko, care a luptat zeci de ani pentru a-i reabilita numele.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata