CEC a stabilit tirajul buletinelor de vot care vor fi distribuite secțiilor de votare din străinătate pentru referendumul și alegerile prezidențiale din 20 octombrie

Comisia Electorală Centrală a stabilit tirajul buletinelor de vot care vor fi distribuite secțiilor de votare din străinătate pentru referendumul și alegerile prezidențiale din 20 octombrie. În total, vor fi tipărite 852 200 de buletine de vot, dintre care 775 350 în limba română, 76 350 în limba rusă și 500 în limba găgăuză.

Amintim că, pe 25 septembrie, Comisia Electorală Centrală a aprobat modelul și textul buletinului de vot pentru alegerile prezidențiale. Astfel, acesta va avea o lungime de aproape 32 de centimetri, iar lățimea va fi de 14 centimetri. În această listă se regăsesc 11 candidați.

ANGELICA CARAMAN, președintele Comisiei Electorale Centrale: „Buletinul de vot, pentru primul tur de scrutin, se va tipări pe hârtie opacă de culoare gri afumat, iar pentru cel de-al doilea tur de scrutin se va tipări pe hârtie opacă de culoare albastră oțel.”

Potrivit președintelui CEC, Angelica Caraman, ordinea a fost stabilită după ce candidații au tras la sorți poziția pe care vor fi amplasați în buletinul de vot.

ANGELICA CARAMAN, președintele Comisiei Electorale Centrale: „A fost respinsă cererea de înregistrare a domnului Igor Munteanu, în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, desemnat de Partidul Politic „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” în buletinul de vot. Deci, rămân înscriși 11 concurenți electorali, iar numărul de ordine 11 revine concurentului electoral Natalia Morari. Este necesar să facem această precizare, dat fiind faptul că în momentul când au fost depuse actele și au avut loc tragerile la sorți, aceste două numere, de fapt, erau cu totul într-o altă consecutivitate.”

Astfel, ordinea de înscriere a concurenților electorali în buletinul de vot este următoarea:

ANGELICA CARAMAN, președintele Comisiei Electorale Centrale: „Se stabilește ordinea de înscriere a concurenților electorali în buletinul de vot pentru alegerea președintelui Republicii Moldova din 20 octombrie după cum urmează: Alexandr Stoianoglo – desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, Maia Sandu – desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Renato Usatîi – desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”, Vasile Tarlev – desemnat de Partidul Politic „Partidul pentru Viitorul Moldovei”, Irina Vlah – desemnată de către adunarea cetățenilor, Ion Chicu – desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei” , Andrei Năstase – desemnat de către adunarea cetățenilor, Octavian Țîcu – desemnat de Blocul Electoral „Împreună”, Victoria Furtună – desemnată de către adunarea cetățenilor, Tudor Ulianovschi – desemnat de către adunarea cetățenilor și Natalia Morari – desemnată de către adunarea cetățenilor.”

Amintim că alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie, în aceeași zi cu referendumul republican constituțional.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata