Un an de la cumplitul atac al Hamas. Israelul rămâne divizat sub conducerea lui Netanyahu

Israelienii s-au adunat luni dimineață lângă reședința premierului Benjamin Netanyahu pentru a marca un an de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023, cel mai mortal din istoria țării, care a declanșat războiul din Gaza și i-a marcat pe israelieni.

Atacul surpriză transfrontalier, care a prins Israelul nepregătit într-o importantă sărbătoare evreiască, a zdruncinat sentimentul de securitate al israelienilor și le-a zdruncinat încrederea în liderii și armata lor.

La 6:30 – ora exactă la care Hamas a lansat atacul – familiile celor uciși la festivalul de muzică Nova, cărora li s-a alăturat președintele israelian Isaac Herzog, s-au adunat la locul unde aproape 400 de petrecăreți au fost împușcați și de unde mulți alții au fost luați ostatici.

În același timp, familiile ostaticilor încă reținuți în Gaza – aproximativ 100, dintre care se spune că o treime sunt morți – s-au adunat lângă reședința lui Netanyahu din Ierusalim și au stat în picioare în timpul unei sirene de două minute.

Sirena reproduce un obicei de la cele mai solemne date din calendarul israelian, comemorarea Holocaustului și Ziua Memoriei. Replicile atacului încă se resimt un an mai târziu.

Războiul din Gaza continuă, Israelul duce un nou război împotriva Hezbollah, care a început să atace Israelul la 8 octombrie, iar escaladarea conflictului cu Iranul – care sprijină atât Hamas, cât și Hezbollah – amenință să antreneze regiunea într-o conflagrație mult mai periculoasă.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata