În situații de urgență și calamități naturale, cetățenii vor primi un mesaj de avertizare pe telefonul mobil

În situații de urgență și calamități naturale, cetățenii vor primi un mesaj de avertizare pe telefonul mobil. Inițiativa va fi realizată printr-un acord de împrumut de 37,4 milioane de euro, cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. O decizie în acest sens a fost aprobată de Executiv.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „Cu regret, observăm că în ultima perioadă fenomenele naturale extreme afectează întreaga lume, inclusiv și Republica Moldova. Conștientizăm că nu le putem evita, dar putem fi mai pregătiți să le gestionăm eficient și să minimalizăm consecințele lor. În acest sens Guvernul își propune să dezvolte capacitatea de evaluare și gestionare a pericolelor naturale, să creeze un sistem de avertizare prin telefoane mobile și să modernizeze Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Aceste inițiative vor fi realizate printr-un acord de împrumut de 37,4 milioane de euro, cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în condiții deosebit de avantajoase cu o perioadă de grație de cinci ani.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efros, pe lângă implementarea sistemului de avertizare publică prin intermediul telefoanelor mobile, din resursele disponibile vor fi achiziționate vehicule și echipamente de intervenție în situații de urgență.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „Proiectul va permite pregătirea instituțiilor pentru monitorizarea continuă și evaluarea riscurilor privind potențialele situații excepționale, fie naturale sau provocate. Dezvoltarea sistemului național de avertizare timpurie a cetățenilor și a instituțiilor de profil. Asigurarea răspunsului rapid la situații de urgență și instituirea de noi reglementări pentru reducerea riscurilor la nivelul infrastructurii critice. Aceste condiții vor asigura un grad înalt de protecție a cetățenilor și a bunurilor acestora în fața situațiilor de urgență.”

O altă componentă a Acordului ține de eficientizarea evaluării și gestionării pericolelor naturale, a riscurilor seismice și a celor legate de climă. De asemenea, va fi creat un nou Fond de rezervă pentru dezastre, ca sursă de finanțare transparentă și țintită pentru atenuarea consecințelor calamităților naturale.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata