Republica Moldova dispune de suficiente stocuri de gaze pentru a reacționa și a interveni în cazul unei situații excepționale

Republica Moldova dispune de suficiente stocuri de gaze pentru a reacționa și a interveni în cazul unei situații excepționale. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan la o emisiune de la postul public de televiziune.

CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat al Ministerului Energiei: „Noi avem astăzi stocați cam 100 milioane metri cubi de gaze naturale, ceea ce este cam 20 de zile de consum de iarnă. Avem suficient timp de reacții de interveni în caz în care se întâmplă o situație excepțională.”

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a precizat că aproximativ 47 de milioane de metri cubi de gaze sunt stocate conform legislației Republicii Moldova, care presupune să avem cel puțin 10 zile de consum de iarnă.

CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat al Ministerului Energiei: „10 zile sunt suficiente pentru a reacționa rapid: fie a asigura comercial o rută, o sursă alternativă de gază naturală, în cazul în care un furnizor nu livrează întreg volumul necesar, fie dacă se întâmplă un accident la infrastructura de gaze naturală, este timpul suficient pentru a interveni și livra gază naturale pe alte rute.

Totodată, potrivit unui Regulament al UE, transpus în legislația națională, alte 50 de milioane de metri cubi de gaze sunt stocate în România.

CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat al Ministerului Energiei: „Regulamentul Uniunii Europene spune în felul următor: țările care au depozite de stocare pe teritoriul lor, până la 1 noiembrie a fiecărui ani, asigură umplerea lor la nivel de 90%. Noi nu avem stocuri de gaze naturale. Pentru țara noastră se aplică o altă regulă – țările care nu au capacitate de stocare stochează 15% din consumul mediu anual în una din țările vecine. Noi stocăm acest volum de gaze naturale care echivalează exact 50 milioane metri cubi în România.”

În Republica Moldova, numărul consumatorilor finali de gaze naturale este de aproximativ  823 de mii, iar de energie electrică – peste 1.300 de mii.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata