Uniunea Europeană alocă țării noastre un nou pachet financiar de 1,8 miliarde de euro

Uniunea Europeană alocă țării noastre un nou pachet financiar de 1,8 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen. Fondurile vor fi direcționate către creșterea economică și modernizarea infrastructurii, de asemenea pentru proiecte care să aducă țara noastră mai aproape de standardele europene.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia voastră, în următorii trei ani, și vom concentra aceste investiții pe domenii care vor genera creșterea economică și servicii publice. Deja avem mai multe proiecte în așteptare. De exemplu, vom renova școli, vom construi două spitale noi la Bălți și Cahul. Vom învesti în conexiuni mai bune a țării dumneavoastră cu vecinii cum ar fi, de exemplu, drumul Chișinău-Iași-Odesa. Vom construi poduri peste râul Prut. Vom învesti în rețeaua energetică cu linii de electricitate care vă vor conecta la rețeaua europeană.”

La rândul său, președintele actual și candidatul pentru un nou mandat, Maia Sandu, a mulțumit pentru ajutorul acordat anterior și pentru noul sprijin alocat Republicii Moldova.

MAIA SANDU, candidat la funcția de președinte al RM: „Mulțumesc pentru acest nou ajutor consistent, simbolic denumit „Planul de creștere economică pentru Moldova” care nu este doar un program de investiții, dar este și un simbol al încrederii Uniunii Europene în potențialul nostru de transformare și de dezvoltare. Acest plan de creștere ne va ajuta să construim o economie puternică care să ofere locuri de muncă bine plătite acasă. Care să ne permită să ne dezvoltăm localitățile și țara. Sunt sigură că împreună cu dumneavoastră și noua Comisie pe care o conduceți vom avea și mai multe realizări, avansând pe calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.”

420 de milioane de euro din asistența totală de 1,8 miliarde de euro, anunțată astăzi de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Chișinău, sunt granturi nerambursabile, în timp ce restul sunt împrumuturi, a declarat vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

Fondurile vor fi alocate treptat pe parcursul următorilor trei ani, în funcție de îndeplinirea măsurilor stabilite în Planul de creștere pentru Republica Moldova, care urmează să fie definitivat până la sfârșitul acestui an.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata