778 de incidente au fost semnalate în ziua scrutinului din 20 octombrie

778 de incidente au fost semnalate în ziua scrutinului din 20 octombrie. Cele mai frecvente țin de încălcarea secretului votului, transportarea organizată la secțiile de votare, deficiențe în listele electorale, votarea cetățenilor în grup, precum și presupusele cazuri de corupere a alegătorului. Datele au fost prezentate de șeful Misiunii de Observa Promo-Lex, Nicolae Panfil. În același timp, potrivit lui, alegerile s-au desfășurat în general destul de calm, fără situații ieșite din comun, în pofida faptului că în spațiul public se vehiculau anumite scenarii.

NICOLAE PANFIL, șeful Misiunii de Observare Promo-Lex: „30 de cazuri au fost constate de agitație electorală sau PR negru în raza de 100 de metri și/sau chiar în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor. Cu privire la transportarea organizată a alegătorilor, au fost observate 11 cazuri. Listele electorale, ca și în alte scrutine, le observăm în ziua alegerilor și din perspectiva deficienților. Cu regret, au fost constate 76 de cazuri, discrepanțe de adrese, alegători decedați. Pe parcursul zilei au fost constate 17 cazuri de zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în raza de 100 de metri de la secția de votare”.

În același timp, poliția a raportat aseară 146 de incidente înregistrate până la închiderea secțiilor de votare. În 32 de cazuri, oamenii legii au fost sesizați cu privire la fotografierea buletinului de vot. În 14 cazuri a fost vorba despre deteriorarea buletinului de vot.

Organele de ordine au raportat nouă situații de corupere a alegătorilor și 15 cazuri de agitație electorală. Transportarea organizată a alegătorilor este documentată în 11 cazuri, în alte două cazuri, poliția a fost sesizată în legătură cu prezența a mai multor persoane în cabina de vot.

Încălcarea dreptului la vot a fost raportată în opt cazuri. Patru situații au vizat scoaterea buletinului de votare din secția de vot. Doi alegători s-au plâns poliției după ce nu s-au regăsit în liste. De asemenea, oamenii legii documentează lipsa ștampilei dintr-o secție de votare, în alte două cazuri a fost împiedicată activitatea organului electoral. În alte 37 de cazuri, poliția a fost solicitată să intervină pentru aplanarea conflictelor, documentarea actelor de huliganism.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata