UE: Moldova a primit intimidări fără precedent din partea Rusiei

Comisia Europeană a declarat că a fost martoră la o „interferență fără precedent” din partea Rusiei în Moldova, în timp ce țara a votat în weekend cu o majoritate extrem de mică în favoarea asigurării unei căi spre aderarea la Uniunea Europeană.

Un purtător de cuvânt al ramurii executive a Uniunii Europene, Peter Stano, a declarat reporterilor la Bruxelles că serviciile UE urmăresc foarte îndeaproape referendumul și cursa prezidențială din Moldova.

Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: „Am urmărit foarte atent voturile, ambele voturi, referendumul și alegerile prezidențiale din Moldova. Moldova este un partener foarte important al Uniunii Europene. Am observat că acest vot a avut loc în condiții de interferență și intimidare fără precedent din partea Rusiei și a proxeneților săi, cu scopul de a destabiliza procesele democratice din Republica Moldova.”

Votul a avut loc în contextul în care autoritățile moldovenești susțin că Moscova a intensificat o campanie de „război hibrid” pentru a destabiliza țara și a-i împiedica drumul spre UE.

Acuzațiile includ finanțarea grupurilor de opoziție pro-Moscova, răspândirea dezinformării, amestecul în alegerile locale și susținerea unei scheme majore de cumpărare de voturi.

Stano a declarat reporterilor că acuzațiile privind cumpărarea de voturi, aducerea de alegători și dezinformarea sunt doar cele mai recente forme de interferență rusească și că încercările de a submina Moldova și sprijinul său pentru UE sunt în desfășurare de luni de zile.

Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: „Avem informații de primă mână cu care lucrăm, pe baza cărora putem spune că Moldova s-a confruntat cu o intimidare și o interferență străină fără precedent din partea Rusiei și a proxeneților săi înainte de aceste două voturi importante.”

Amintim, în cursa prezidențială, președinta Maia Sandu a câștigat primul tur cu 42% din voturi, dar nu a reușit să obțină o majoritate absolută.

Ea se va confrunta cu Alexandr Stoianoglo, un fost procuror general susținut de PSRM, care a depășit sondajele cu aproximativ 26% din voturi, într-un tur de scrutin care va avea loc pe 3 noiembrie.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata