Trecem, din nou, la ora de iarnă. Schimbarea va avea loc în ultimul weekend din această lună, mai exact în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie. În acest context, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că schimbarea acelor ceasornicului are mai multe beneficii pentru cetățeni.
DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Vorbim despre reducerea consumului de energie. Ajustarea orei poate duce la economii de energie electrică, fiind redusă necesitatea de iluminat artificial în orele de dimineață. Mai multă lumină naturală în primele ore ale zilei poate îmbunătăți siguranța rutieră și siguranța pietonilor, reducând riscurile de accidente.”
Pe lângă asigurarea securității cetățenilor și economisirea resurselor energetice, această schimbare permite și facilitarea relațiilor economice cu alte țări, a mai subliniat Daniel Vodă.
DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Adoptarea orei de vară poate facilita comunicarea și comerțul internațional prin asigurarea unei mai bune sincronizări ai programelor între țările care utilizează aceiași practică. ”
Moldova a adoptat trecerea la ora de iarnă din anul 1979, având ca scop optimizarea utilizării luminii naturale și reducerea necesarului de iluminat artificial. Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă se practică în aproximativ 70 de țări, respectând diferențele de fus orar.