VIDEO/ Satele din nordul țării sunt deja pregătite pentru sezonul rece

Satele din nordul țării sunt deja pregătite pentru sezonul rece. Lucrările în grădini și pe deal sunt pe ultima sută de metri. Oamenii spun că deja au cules via, au arat pământurile, iar acum încep pregătirea lemnelor pentru foc, transmite TV Nord

„Am strâns via, strugurii i-am cules, am așezat vinul. Păsările sunt pregătite, sunt mari, sunt tăiate, puse în borcane, iată lemnele le pregătim de iarnă.”

„Cu ce se ocupă, cu aratul, cu semănatul, socile, se pregătesc pentru iarnă. – Dumneavoastră ați făcut toate aceste lucrări deja? – Da. Până acum, iată, mi-am arat, mi-am luat lemne, m-am pregătit pentru iarnă. Cam frigul ne-a luat prea degrabă.”

„Strângem roada, păsările, curățenie în grădină. – Dumneavoastră ați reușit să vă faceți curat în grădină? – Acasă mai am puțin. – Dar pe deal? – Pe deal da. – Și cum a fost roada din acest an? – Foarte slab, cu părere de rău, nu au fost ploi, asta e. Lemne, cărbuni am procurat, asta este.”

Pentru a-și ajuta părinții la pregătirea gospodăriilor pentru sezonul de iarnă, au venit și cei din diaspora. Potrivit lor, peisajele rurale sunt deosebite în această perioadă, iar munca devine mai plăcută.

„Am o mamă singurică, care necesită anumită implicare din partea copiilor și a nepoților și fiind venit încoace la alegeri, că am viza încă aici, nu mi-am schimbat-o, a mai rămas și iată mai fac, îngrijesc. Am să par puțin nostalgic, dar ajung și eu probabil în ipostaza de a fi nostalgic, dar e trist, pentru că este foarte puțină lume prin sat. Chiar acum fiind aici, am văzut vreo 10 copii venind de la școală. Toamnele sunt frumoase. O pot caracteriza ca pe o toamnă unică, tipic moldovenească. Am văzut toamne și prin alte țări, mult mai verzi…la noi sunt culori deosebite, galbenul mult predomină, roșu, cafeniu și așa mai departe.”

Potrivit meteorologilor, toamna din 2024 în Republica Moldova este mai rece decât în anii precedenți cu 2-3 grade Celsius.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata