Reuters: Maia Sandu se confruntă cu o luptă dificilă pentru a câștiga un al doilea mandat la turul doi
Președinta pro-occidentală a Republicii Moldova, Maia Sandu, se confruntă cu o luptă dificilă pentru a câștiga un al doilea mandat la turul doi din 3 noiembrie, în care înfrângerea sa ar putea permite Moscovei să câștige mai multă influență într-un câmp de luptă diplomatic între Rusia și Uniunea Europeană, arată o analiză a celor de la Reuters.
Sandu, în vârstă de 52 de ani, fost consilier al Băncii Mondiale, populară în Occident, a accelerat eforturile națiunii din sud-estul Europei de a ieși din orbita Moscovei, iar în iunie a început lungul proces al discuțiilor de aderare la UE, în timp ce războiul din Ucraina făcea ravagii în est.
Ea îl înfruntă pe Aleksandr Stoianoglo, un fost procuror general susținut de Partidul Socialist, tradițional pro-rus, care afirmă că, în calitate de președinte, va sprijini integrarea în UE, precum și dezvoltarea legăturilor cu Rusia în interesul național.
La dezbaterea prezidențială de duminică, Sandu, al cărui mandat a fost marcat de o deteriorare accentuată a relațiilor cu Moscova, a declarat că Stoianoglo a fost un candidat „cal troian” pentru interese externe care doresc să preia controlul asupra Moldovei.
Primul tur al alegerilor și un referendum organizat în paralel pentru a evalua aspirațiile națiunii la UE la 20 octombrie au fost afectate de ceea ce oficialii au declarat a fi o vastă schemă de cumpărare de voturi condusă de un oligarh fugar, susținut de Rusia. Moscova a negat orice rol. Ruslan Rokhov, expert politic ucrainean în Moldova și managing partner, a declarat că cifrele păreau a fi în defavoarea lui Sandu înainte de turul doi. În timp ce ea și alți politicieni pro-europeni au obținut peste 650.000 de voturi în primul tur, 850.000 au fost obținute de Stoianoglo și candidații care fie susțin Rusia, fie și-au subliniat independența, a spus el. Sandu are, de asemenea, o rată de dezaprobare mult mai mare decât Stoianoglo, un nou venit în politică, a spus el.
Mandatul lui Sandu a coincis cu eșecuri economice majore în națiunea săracă de sub 3 milioane de locuitori. Printre acestea se numără consecințele COVID și invazia Rusiei în Ucraina vecină, care a dus la un aflux uriaș de refugiați și la reducerea drastică a livrărilor de gaze rusești, ceea ce, la rândul său, a provocat o inflație ridicată.
Stoianoglo a pledat pentru o politică externă echilibrată care să privească atât spre est, cât și spre vest. Având în vedere alegerile parlamentare din vara anului viitor, el ar fi constrâns din punct de vedere politic de majoritatea partidului PAS în parlament.
Stoianoglo s-a angajat să încerce să negocieze noi livrări de gaz rusesc dacă va prelua puterea și a criticat liderii occidentali pentru vizita la Chișinău înainte de votul din 20 octombrie, calificând-o drept interferență pro-Sandu. În special, el s-a referit la un pachet major de ajutor din partea UE anunțat la 10 octombrie.