Observatorii internaționali, despre alegerile din Republica Moldova

Observatorii internaționali au confirmat că au existat „eforturi semnificative” de a interveni în alegerile din Moldova. Reprezentantul Parlamentului European, Marta Temido, a citat interferența din partea „entităților legate de Federația Rusă, oligarhilor pro-ruși și grupurilor susținute la nivel local cu afilieri rusești”.

Marta Temido, reprezentant al Parlamentului European: „Cu regret, trebuie să recunoaștem că eforturi semnificative de a interfera cu aceste alegeri au fost întreprinse de diverși actori, inclusiv entități legate de Federația Rusă, oligarhi pro-ruși și grupuri susținute la nivel local cu afilieri rusești. Lăudăm poporul moldovean pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale în mod profesionist și cu un simț extraordinar al datoriei și al devotamentului, în pofida interferenței masive continue din partea Rusiei și a aliaților săi.”

Președinta Sandu a câștigat un al doilea mandat într-un tur de scrutin prezidențial crucial împotriva unui adversar favorabil Rusiei, într-o cursă care a fost umbrită de afirmațiile privind interferența Rusiei, frauda electorală și intimidarea în țara candidată la Uniunea Europeană.

Cu 100% din voturi numărate în al doilea tur al alegerilor prezidențiale desfășurat duminică, Sandu a avut 55% din voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale, față de 45% pentru Alexandr Stoianoglo, un fost procuror general care a fost susținut de Partidul Socialiștilor pro-rus.

Rezultatul va fi o ușurare majoră pentru guvernul pro-occidental, care a sprijinit puternic candidatura lui Sandu și eforturile acesteia de a strânge legăturile occidentale pe calea Moldovei către UE.

În loc să obțină sprijinul covârșitor pe care Sandu îl spera, rezultatele ambelor scrutine au scos în evidență incapacitatea sistemului judiciar din Moldova de a proteja în mod adecvat procesul democratic.

Duminică, poliția moldoveană a declarat că are „dovezi rezonabile” privind transportul organizat al alegătorilor – ilegal conform codului electoral al țării – către secțiile de votare din țară și de peste hotare și că „investighează și înregistrează dovezi în legătură cu activitățile de transport aerian din Rusia către Belarus, Azerbaidjan și Turcia”.

Prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, a declarat că persoane din întreaga țară au primit „amenințări anonime cu moartea prin apeluri telefonice” în ceea ce el a numit „un atac extrem” pentru a speria alegătorii.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata