Parlicov, despre discuțiile cu reprezentanții „Gazprom”: „Ei ne-au solicitat să discutăm cu partea ucraineană”

Gazprom a solicitat Chișinăului să discute cu Kievul, pentru a convinge autoritățile ucrainene să prelungească acordul de tranzit, care expiră pe 1 ianuarie 2025. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în urma negocierilor purtate cu reprezentanții concernului rus.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Ei ne-au solicitat să discutăm cu partea ucraineană, să-i convingem ca să continue acest tranzit. Noi am discutat cu partea ucraineană și anterior și înțelegem că această decizie posibil să fie în ultimul moment. Desigur că pentru noi ar fi un scenariu mult mai simplu – și am comunicat asta părții ucrainene – dacă tranzitul prin Ucraina s-ar păstra pentru noi asta ar fi un scenario mai simplu, dar toată lumea este conștientă că există rute alternative.”

Potrivit oficialului, reprezentanții „Gazprom” leagă subiectul continuității livrării gazelor pe rute alternative, prin Turcia, de subiectul achitării pretinsei datorii aferente malului drept.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Ei spun că, dacă nu va fi progres pe acele datorii, vor lua în considerare ce e posibil și ce nu e posibil pe ruta alternativă. Cât vor livra, cum vor livra. Au dat de înțeles că aceste subiecte sunt legate.

Ministrul a reiterat că există stocuri suficiente până în ianuarie, iar autoritățile au elaborat planuri pentru a asigura cu resurse energetice necesare stânga Nistrului, însă, va fi nevoie și de sprijinul partenerilor externi în eventualitatea situației când în Transnistria nu va putea fi livrat gaz rusesc.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Noi fără sprijinul partenerilor internaționali nu vom putea trece de scenariul în care regiunea transnistreană nu are gaze deloc sau nu are gaze suficiente. Repet, tehnic și comercial există soluții. Acum lucrăm cu partenerii internaționali pentru a ne pregăti în eventualitatea în care nu există livrări sau livrările sunt insuficiente de a găsi o soluție. Lucrăm nu doar cu partenerii internaționali, dar și cu partea transnistreană, pentru că și ei trebuie să înțeleagă că o dată și o dată asta o să se termine și trebuie să se pregătească să achite gazele la costurile reale.”

În același timp, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a declarat, în cadrul Forumului pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova, că funcționarii din UE discută cu administrația de la Chișinău despre aprovizionarea Transnistriei cu gaz. Potrivit lui, instituțiile europene sunt pregătite să intervină, în caz de necesitate.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata