CNAM: Au fost încheiate 420 de contracte în valoare de aproximativ 16 miliarde de lei

Compania Națională de Asigurări în Medicină a încheiat peste 420 de contracte în valoare de aproximativ 16 miliarde de lei cu prestatori publici și privați care vor oferi, în anul 2025, servicii medicale populației în cadrul sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală. Potrivit instituției, această sumă reprezintă aproape  91 la sută din valoarea totală a fondurilor de asigurare medicală obligatorie pentru anul curent.

ION DODON, directorul general al CNAM: „Cele mai mari instituții din punct de vedere al volumului finanțării, dacă vorbim de întreaga Republica Moldova, sunt Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească care prestează serviciile de urgență, contractul încheiat cu această instituție, pentru 2025, este mai mare de un miliard 525 de milioane de lei. Dacă vorbim despre instituții spitalicești, cele mai mari spitale, din punct de vedere al finanțării de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, sunt Institutul de Medicină Urgentă cu un volum de finanțare de aproape 800 de milioane de lei, Spitalul Clinic Republican, la fel, aproape 800 de milioane de lei. Peste 630 de milioane de lei sunt Institutul Mamei și Copilului și Institutul Oncologic.”

Potrivit reprezentanților instituției, în anul curent, s-a majorat esențial numărul de cazuri ce vor fi efectuate în cadrul programelor speciale.

NINA ONOFREI, șeful Direcției contractarea prestatorilor de servicii medicale al CNAM: „Pentru protezări sau pentru intervențiile de protezare care pentru anul 2025 au fost procurate cu 600 de servicii sau cazuri tratate mai mult în comparație cu anul 2024. Atunci când vorbim despre cataractă, aici avem peste 2.000 de cazuri tratate, mai mult procurate decât în 2024. Ulterior, am să mă refer și la acele servicii care sunt prestate în asistența medicală primară de către medicul de familie și echipa sa. Pentru anul 2025, au fost alocate peste trei miliarde de lei.

Mai mult de 1,6 miliarde de lei au fost prevăzuți pentru asistența medicală oferită la nivel de ambulatoriu, a mai subliniat Nina Onofrei.

NINA ONOFREI, șeful Direcției contractarea prestatorilor de servicii medicale al CNAM: În asistența medicală specializată de ambulator – peste 200 de milioane de lei am alocat suplimentar pentru acele investigații de paraclinică. Am procurat, anul acesta, servicii de dializă astfel, ca să ne ajungă pentru toți pacienții care sunt dependenți de aceste servicii și costul lor este de peste 200 de milioane de lei – peste 100 de mii de ședințe.”

Totodată, pentru compensarea medicamentelor și a dispozitivelor medicale a fost planificat peste un miliard de lei.

ION DODON, directorul general al CNAM: „La ziua de astăzi avem 171 de denumiri comune internaționale de medicamente, adică aproximativ 1.300 de denumiri comerciale de medicamente care sunt compensate de către CNAM pentru populația Republicii Moldova și peste 50 de modele de dispozitive medicale. Intenționăm, în 2025, să extindem lista de medicamente și chiar de dispozitive medicale pentru compensare.”

Potrivit CNAM, suma prevăzută pentru acordarea, în anul curent, a serviciilor medicale de urgență este de peste 1,5 miliarde de lei. Totodată, persoanele asigurate vor beneficia, în acest an, de un volum de aproximativ 670 de mii de servicii medicale de înaltă performanță în valoare de peste 423 de milioane de lei. Mijloacele alobcate pentru îngrijirile medicale comunitare şi la domiciliu pentru anul curent depășesc 147 de milioane de lei, iar banii destinați îngrijirilor paliative depășesc cifra de 100 de milioane de lei.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata