Maia: „Prioritatea noastră este să rezolvăm problema cetățenilor noștri din stânga Nistrului. Escaladarea este scopul Rusiei”

Autoritățile de la Chișinău îi permit așa-zisului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, să călătorească prin Aeroportul Internațional Chișinău, pentru că nu doresc escaladarea unui conflict. Declarația a făcută de președintele Maia Sandu, înt-un interviu pe rețelele sociale. În acest context, șefa statului a subliniat că escaladarea unui conflict intern este scopul principal a Federației Ruse.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Prioritatea noastră este să rezolvăm problema cetățenilor noștri din stânga Nistrului. Escaladarea este scopul Rusiei. Scopul nostru este să rezolvăm această criză umanitară cât de curând posibil. Așa încât oamenii să aibă și curent electric, și căldură. Scopul nostru este să nu permitem destabilizarea situației în regiune și în țară, pentru că, vă amintesc, avem un război în vecinătate și orice destabilizare ar putea pune în pericol pacea din țara noastră.”

Președintele Maia Sandu a subliniat că, în ultima perioadă, cetățenii de pe malul stâng al Nistrului manifestă tot mai mult interes pentru reușitele malului drept.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Cred că, în ultima perioada, noi am văzut tot mai mult interes din partea oamenilor din stânga Nistrului pentru ceea ce se întâmplă pe malul drept. Am văzut și simpatii pentru procesul de integrare europeană și cred că asta a deranjat Federația Rusă și prin această criză Federația Rusă încearcă, în primul rând, să înrăutățească atitudinea oamenilor de pe malul stâng față de autoritățile de la Chișinău.”

Pentru a sprijini cetățenii de pe malul stâng al Nistrului, autoritățile de la Chișinău sunt pregătite să identifice soluții împreună cu partenerii externi, însă cu o condiție, a mai subliniat Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Noi suntem gata, cu sprijinul donatorilor, foarte important de menționat aici, să oferim și asistență financiară pe malul stâng, dar asta se poate întâmpla atunci când armata rusă se retrage de pe malul stâng și atunci când misiunea de pacificatori este înlocuită cu o misiune civilă, sub egida ONU sau UE. Asta sunt condițiile principale prin care noi putem să venim și să oferim un ajutor substanțial. Repet, acest ajutor trebuie să vină de la partenerii noștri de dezvoltare, pentru că noi tot suntem într-o situație financiară complicată.”

Concernul rus „Gazprom” a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie, ca urmare, situația a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților. Ulterior, așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, după vizita sa la Moscova, a declarat că livrările de gaze naturale din Rusia către regiune vor fi reluate în curând. Detalii despre ruta de transport și cine va acoperi costurile de tranzit deocamdată nu se cunosc.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata