Țările UE nu reușesc să ajungă la un acord cu privire la modul de a ajuta Ucraina

După trei ore de discuții de urgență în cadrul summitului de securitate de la Paris, liderii europeni nu au ajuns la un consens cu privire la posibilitatea de a trimite un contingent de menținere a păcii în Ucraina în cazul în care luptele din această țară vor înceta.

Franța, Regatul Unit și Suedia admit posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina, în timp ce alte țări, precum Polonia, au declarat că nu iau în considerare această opțiune sau o consideră prematură.

Keir Starmer, prim-ministrul Regatului Unit: „Sunt pregătit să iau în considerare trimiterea de trupe britanice împreună cu alții dacă există un acord de pace de durată. Dar sprijinul SUA este necesar acolo, deoarece garanția sa de securitate este singura modalitate de a descuraja efectiv Rusia să atace din nou Ucraina.”

Germania consideră, de asemenea, că orice misiune în regiune ar trebui să fie planificată cu participarea SUA, dar, mai important, cu implicarea Ucrainei însăși.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Trebuie să spun că sunt un pic deranjat de această dezbatere. Aici se vorbește despre posibile opțiuni peste capul Ucrainei, gândindu-se la rezultatul discuțiilor de pace care nu au avut loc, la care Ucraina nu a spus da. Acest lucru este extrem de nepotrivit”.

În ajunul summitului de la Paris, președintele francez Macron a avut o conversație de 20 de minute cu Donald Trump, dar detaliile conversației nu au fost dezvăluite. Potrivit The Economist, Washingtonul consideră că este corect să desfășoare în Ucraina forțe de menținere a păcii nu numai din țările UE, ci și din țări terțe.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata