Președintele Maia Sandu susține că nu va desemna un nou candidat la funcția de premier al Moldovei. Se întâmplă după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintei privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru, scrie Ziarul de Gardă.
În cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău, Maia Sandu a declarat că nu vede o „eficiență” în a iniția consultări cu fracțiunile parlamentare și că nu va semna un nou decret de propunere a unei candidaturi la funcția de prim-ministru.
„Această decizie a Curții Constituționale ar fi perfect de înțeles într-o situație de normalitate. Noi nu suntem într-o situație de normalitate. Noi suntem într-o situație în care încă încercăm să dezoligarhizăm statul și trebuie să începem din Parlament, pentru că acolo este problema. Acolo se pun la cale toate schemele și se asigură protecție pentru toate aceste acte de corupție. Nu văd care este eficiența acestor consultări, în situația în care vedem că o parte din fracțiunile parlamentare sunt total inconsecvente. Într-o zi spun una și în celelalte altceva (…) Nu voi veni cu un nou decret. Nu văd rostul unor astfel de acțiuni”, a declarat președintele.
Totodată, Maia Sandu susține că în următoare zile va discuta cu reprezentanți ai societății civile și cu specialiști în drept constituțional cu privire la situația politică actuală din R. Moldova.
„Asta voi face cel mai probabil începând cu ziua de luni. O să încerc să am mai multe discuții cu oameni ai societății civile să vedem cum văd unii dintre ei această situație (…). Țara trebuie să ajungă la alegeri anticipate și tocmai de aceea eu sunt gata să merg mai departe, inclusiv prin referendum, așa încât să le ofer cetățenilor dreptul de a decide această problemă.”, a mai spus președinta.
În context, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a menționat miercuri, 24 februarie, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1, că partidul pe care îl conduce nu va merge pe scenariul organizării unui referendum pentru eventuala demitere a șefei statului.
„Nu va fi nici referendum și nici anticipate. Anticipate teoretic pot fi dacă noi o să avem un dialog, dacă o să stabilizăm situația cu un Guvern temporar și după aceea o să mergem la anticipate. Dar care este sensul să mergi la referendum? Pentru ce să cheltui peste 100 de mln de lei? Oamenii o să zică – „măi, voi aveți ceva minte?”. Care este sensul? Pentru că eu am văzut că cineva ne împinge pe noi, socialiștii, să lăsăm procedura de scoaterea din funcție prin referendum. Da pentru ce? (…) Timpurile grele solicită și decizii dificile. Nu poți ieși dintr-o situație dificilă în care suntem noi acum, dacă nu se iau măsuri și decizii dificile. Dacă nu se votează un Guvern. În afară de problemele sociale și economice, cetățenii vor avea de suferit și mai mult”, a spus Dodon.
Magistrații CC au declarat drept neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Prin decizia de marți, 23 februarie, Înalta Curte obligă președinta să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru.