Ala Nemerenco, despre moțiunea înaintată de BCS: „Ne facem lucrul foarte bine și deranjăm mult opoziția”
Moțiunea simplă înaintată de opoziție pentru demiterea ministrulului sănătății reprezintă o dovadă că Ministerul de profil își face bine treaba. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Ala Nememrenco, la o emisiune de la postul public de radio. Potrivit ei, opoziția s-ar arăta deranjată de reformele implementate în sistemul de sănătate, care au dus la modernizarea echipamentului medical din spitalele din Moldova.
ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: „Noi, într-adevăr, năucim sistemul de sănătate dezastruos, lovindu-l cu tomografe, angiografe, medicamente noi, proceduri gratuite pentru pacienți. Faptul că opoziția înaintează moțiuni vine să demonstreze că noi ne facem lucrul foarte bine și deranjăm mult opoziția.”
Referindu-se la cazurile tragice ale femeilor însărcinate care au decedat, Ala Nemerenco a menționat că, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, mortalitatea maternă a fost redusă la un nivel minim, comparabil cu cel al țărilor dezvoltate.
ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: „Vreau să vă spun că dacă Republica Moldova avea 10-16 cazuri pe an, au fost câțiva ani în care au fost pare-mi-se cinci-șase doar câțiva ani, noi în 2023-2024 am ajuns, pentru prima dată în istoria țării, de la independență încoace, peste 30 de ani, să avem cel mai jos indicator. Am înregistrat anul trecut, în 2024, două cazuri și în 2023 – trei cazuri. Noi am adus acest indicator la unul apropiat celor mai dezvoltate state.”
La 13 februarie opoziția parlamentară a înaintat o moțiune simplă, solicitând demisia ministrei Ala Nemerenco. Anterior, pe 6 februarie, făcând referire la decesele mediatizate în ultima perioadă, deputatul socialist Vladimir Odnostalco a cerut să fie invitată în plenul Parlamentatului ministra Sănătății, Ala Nemerenco, pentru discuții despre politicile pe care le inițiază Ministerul Sănătății.
VLADIMIR ODNOSTALCO, deputat BCS: „Cazurile care s-au întâmplat în instituțiile medicale. Cred că sunt probleme în managementul instituțiilor și politicile Ministerului Sănătății. Propunem să analizăm această problemă cu raportul ministrei Ala Nemerenco în plen”.
Potrivit legii, dezbaterea moțiunii simple are loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere. Pentru a trece testul Parlamentului, moțiunea trebuie să fie susținută de cel puțin 51 de deputați.