Alaiba: antreprenorii din Moldova exportă 70% din produsele lor în vest și doar 3% pe piața rusească
În momentul de față, antreprenorii din Republica Moldova exportă 70 la sută din produsele lor în vest și doar trei la sută pe piața rusească, care s-a dovedit a fi nesigură și impredictibilă. Declarația a fost făcută de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, în cadrul unei emsisuni de la postul Jurnal TV. El a mai precizat că, în ultimii 15 ani, economia noastră a trecut printr-o reorientare și transformare deplină la acest capitol.
DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Cam 15 ani în urmă exporturile noastre aveau o singură destinație, Rusia, CSI. 70 de procente din exporturile noastre mergeau anume acolo. Au trecut 15 ani, noi am numărat însă vreo opt embargouri în această perioadă, deci cumva a fost această încurajare pentru antreprenorii noștri să-și găsească alte piețe. De cealaltă parte – UE ne-a oferit noi și noi oportunități: Acord de asociere, Acord de Liber Schimb, creșterea cotelor, apoi eliminarea cotelor. După care, începând cu anul acesta putem exporta și carne de pui și o să continuăm. Noi mai lucrăm asupra unui acord pentru produsele industriale. Asta o să fie într-adevăr un regim fără vize pentru produsele industriale.”
Ca rezultat, economia și fiecare dintre antreprenorii din țara noastră au simțit pe propria piele această transformare, a mai subliniat Dumitru Alaiba.
DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Oamenii noștri din diasporă văd tot mai des produsele noastre în supermarketuri. Republica Moldova – o țară atât de mică este exportatorul nr.1 de prune, în 2023, în Uniunea Europeană, deci cel mai mare vânzător. Al doilea – în Spania. Vinuri – tot mai mult, cireșe, fructe și așa mai departe.”
De cealaltă parte, în Rusia, antreprenorii exportă puțin peste trei la sută. Este vorba despre produse agricole și unele produse industriale.
DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Este o piață care s-a demonstrat a fi instabilă, impredictibilă în care un birocrat din Moscova poate să-ți blocheze tiruri întregi la hotar doar pentru că la Chișinău s-a luat o decizie politică care nu place. Atunci, fiecare trebuie să-și asume și așa riscuri. Cert este că misiunea noastră ca și guvern este să susținem antreprenorii, în primul rând, să facă o afacere de succes aici și, în al doilea rând, să poată să exporte pe piețe sigure, predictibile, unde consumatorii au o putere de cumpărare ridicată.”
Potrivit Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri realizate în luna aprilie 2024 au avut o valoare de aproape 293 de milioane de dolari, cu 8,7 la sută mai puțin, în raport cu luna martie 2024 și cu 7,8 la sută mai puțin, comparativ cu luna aprilie 2023.