Alexandru Tănase, despre nota emisă de Comisia de la Veneția: Au reamintit că statele nu sunt împiedicate să reglementeze activitățile partidelor politice

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a venit cu un comentariu la nota emisă de Comisia de la Veneția la subiectul scoaterii unui partid politic în afara legii. Potrivit acestuia, opinia Comisiei de la Veneția prezintă un interes aparte.

Mai exact, acesta spune că Comisia de la Veneția a reamintit că, în general, statele nu ar fi împiedicate să reglementeze activitățile partidelor politice, sau chiar să le interzică, să dizolve și/sau să impună alte măsuri de natură restrictivă împotriva anumitor partide politice.

„La modul general, Curțile Constituționale sunt considerate a fi a.n. „courts of law”, adică, curți unde se judecă legile și mai puțin/destul de rar, faptele. Contrar aceste accepțiuni, în această speță, CCM va trebui să examineze doar faptele, care vor avea o valoare determinantă. Desigur că nu este exclus ca CCM să-și extindă contorului și asupra legii, dar este ceva destul de puțin probabil”, a relatat Tănase.

De asemenea, acesta spune că declararea neconstituționalității unui partid politic constituie o ingerință în dreptul la libertatea de asociere, „astfel cum este protejat de articolul 11 din CEDO și, în consecință, trebuie să respecte cele trei cerințe ale restricțiilor legale”:

– legalitate (prevăzute de lege),
– legitimitate (urmărește un scop legitim) și
– necesitate și proporționalitate (este necesară într-o societate democratică).
Amintim că, Comisia de la Veneția s-a expus, pe 19 decembrie, cu privire la constituționalitatea scoaterii în afara legii a Partidului „ȘOR”. Concluziile au fost formulate în urma solicitării Guvernului Republicii Moldova.

Experții au subliniat că statul nu este privat de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a introduce alte măsuri restrictive.

Totodată, Comisia de la Veneția constată că recunoașterea neconstituționalității partidului este o ingerință în dreptul la libertatea de asociere și, prin urmare, decizia trebuie să respecte legea.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata