Anul acesta este „aproape sigur” că va eclipsa anul 2023 ca fiind cel mai cald din lume de la începutul înregistrărilor, a declarat Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene.
Din ianuarie până în octombrie, temperatura medie globală a fost atât de ridicată încât 2024 va fi cu siguranță cel mai cald an din lume – cu excepția cazului în care anomalia de temperatură din restul anului va scădea până aproape de zero, au declarat oamenii de știință.
Carlo Buontempo, director al serviciului Copernicus: „Clima se încălzește în general. Se încălzește pe toate continentele, în toate bazinele oceanice, așa că suntem obligați să vedem aceste recorduri fiind depășite. Deci, în acest sens, cauza fundamentală a recordului din acest an este schimbarea climei – încălzirea antropogenă a sistemului climatic.”
2024 va fi, de asemenea, primul an în care planeta se va încălzi cu peste 1,5C mai mult decât media preindustrială 1850-1900, când țările industrializate au început să exploateze combustibili fosili.
În cadrul Acordului de la Paris din 2015, țările au convenit să încerce să împiedice încălzirea globală să depășească 1,5°C, pentru a evita cele mai grave consecințe ale acesteia.
Lumea nu a depășit acest obiectiv – care se referă la o temperatură globală medie de 1,5C pe parcursul deceniilor – dar Copernicus se așteaptă acum ca lumea să depășească obiectivul de la Paris în jurul anului 2030.
Datele au fost publicate înaintea summitului ONU privind schimbările climatice COP29 de săptămâna viitoare din Azerbaidjan, unde țările vor încerca să convină asupra unei creșteri uriașe a finanțării pentru combaterea schimbărilor climatice. Victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA a diminuat așteptările pentru discuții.