În sesiunea de primăvară 2023 a Parlamentului, au fost înaintate 278 de proiecte de acte normative. Cele mai multe dintre ele, 134, aparțin deputaților. Datele statistice mai arată că, în această perioadă, Guvernul a înaintat 98 de inițiative, iar Președintele Republicii Moldova – 31. De asemenea, 14 proiecte de acte normative aparțin Biroului permanent al Parlamentului, iar UTA Găgăuzia a înaintat o inițiativă.
Pe parcursul sesiunii ordinare trecute, Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” a înaintat 109 proiecte legislative. Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a avut șapte inițiative individuale și a participat la elaborarea altor 12. Iar deputata Veronica Roșca, vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități, a fost autoarea a patru proiecte legislative și a înaintat, împreună cu colegii ei, încă 14 inițiative. De asemenea, deputații din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” Lilian Carp, Evghenia Cojocari, Sergiu Lazarencu și Marina Morozova au participat la elaborarea a câte 11 proiecte de acte normative.
În aceeași perioadă, Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a înaintat 17 proiecte de acte normative. Președinta Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, a elaborat trei inițiative individuale și a semnat, împreună cu colegii din Fracțiune, alte cinci proiecte de acte normative. Potrivit datelor statistice, deputații din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Petru Burduja, Ivanna Koksal, Radu Mudreac și Inga Sibova au elaborat, împreună cu colegii lor, câte cinci inițiative legislative de grup.
Totodată, până pe data de 19 iunie, când a fost dizolvată, Fracțiunea „Partidul ȘOR” a înaintat patru inițiative legislative.
Tot în sesiunea de primăvară 2023, la tribuna Parlamentului, au fost rostite 92 de luări de cuvânt pe margine proiectelor de acte normative. 47 dintre acestea au fost susținute de către membrii Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, 41 – de către deputații din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, iar patru – de către deputații neafiliați.
Potrivit Regulamentului legislativului, Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși luna iulie. Iar sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și trebuie finalizată până la sfârșitul lunii decembrie.