În acest an, rata de admitere la programele de studii de licență va ajunge la nivelul de aproximativ 12.500 de tineri

În acest an, rata de admitere la programele de studii de licență, în universitățile din Republica Moldova, va ajunge la nivelul de aproximativ 12.500 de tineri, mai înaltă decât în anii precedenți. Datele au fost prezentate de expertul în economie, Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, acest lucru este influențat de mai mulți factori. Este vorba despre tendința mai mare de a merge la studii, creșterea numărului tinerilor veniți din străinătate și creșterea numărului persoanelor cu vârsta de peste 30 de ani care vor să fie înmatriculați la studii. În același timp, un factor care temperează această tendință de creștere este migrația.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în economie: „Maxima istorică a fost în 2005, exact acum 20 de ani în urmă, când aproape 35 de mii de tineri au dat-o buzna la universități. Deci, am avut o admitere fără precedent în istoria noastră. Până atunci nu am avut și de atunci nu am mai avut – 34,6  de mii de studenți. După aceasta a căzut puternic în 2006-2007. Apoi, s-a dus în jos ca în 2017-2018 să ajungem la minimum de 13,3 de mii. În acest an, eu vreau să cred, știți expertul nu trebuie să spună că crede, el trebuie să spună că știe, dar eu vreau să cred că vom avea circa 14.500.”

Unul dintre factori care influențează semnificativ numărul de înmatriculare sunt studenții veniți din străinătate. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, an de an, numărul acestora este într-o creștere constantă. Astfel, de la aproximativ două mii de tineri în 2001, numărul acestora s-a majorat până la peste cinci mii, în 2003.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în economie: „Am avut un maxim în 2021-2022 de 5.127. În 2022-2023 avem o scădere. Ce s-a întâmplat în 2021-2022? Am avut o creștere bruscă a numărului de studenți din Ucraina și Rusia. După aceasta am avut o scădere, iar acum, de fapt, creșterea din 2022 a fost nu o creștere organică. A fost o creștere bazată pe rezultatul războiului, iar creșterea organică o avem acum. Din păcate, noi nu am putut transforma oportunitatea studenților din Rusia și Ucraina să-i stabilizăm la noi, dar aceasta ține de capacitățile noastre slabe de a lucra cu studenții străini.”

În același timp, a crescut și ponderea studenților cu vârsta de peste 30 de ani.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în economie: „Cei peste 40 de ani, numărul lor crește și vedeți că ajuns la 6,5 procente. Deci, cândva ei erau un procent – acum 6,5. Ponderea lor în sutdenți a crescut de cinci ori și cu tendință clară de creștere. Avem, în prezent, 16,8 procente. Deci, este un procent destul de mare. Datorită acestor persoane cu vârsta de peste 30 de ani noi avem o rată mai mare de tineri care învață aici.” 

Expertul în economie, Veacelav Ioniță a precizat că în creștere este și rata studenților care au decis să continue studiile universitare de masterat. Astfel, de la 29 la sută în anul 2000 numărul acestora a crecut până la 55 la sută în 2022. În acest an, se așteaptă o creștere cu încă aproximativ trei la sută, a conchis expertul.

admitereuniversități
Comments (0)
Add Comment