46 de școli din țară vor fi mai eficiente energetic și vor reduce consumul de energie cu până la 65 la sută, după implementarea Proiectului ,,Tranziția durabilă către eficiența energetică în Republica Moldova”. Lucrările vor include izolarea termică a pereților și a acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemului de încălzire interioară și eficientizarea sistemului de iluminat. De asemenea, vor fi instalate pompe de căldură, colectoare solare termice și panouri fotovoltaice pe acoperișurile existente ale școlilor.
VICTOR PARLICOV, ministrul Enegiei: „În acest sens, nemijlocit proiectul la care ne referim astăzi este proiect prin care se vor investi în 46 de instituții de învățământ, inclusiv și în pimul rând, selectate împreună cu Ministerul Educației – școlile model. Aici vor fi investiții atât în performanța energetică a clădirilor, cât și în ajustarea modului în în care această energie este consumată în clădire. Deci, investiții în puncte termice individuale care oferă capacitatea de a regla consumul de energie în clădire. Care oferă o posibilitate de repartizare mai uniformă a căldurii prin clădire, astfel încât să nu avem situațiile cum sunt în blocurile locative când cu același volum de energie care ajunge la bloc, un apartament stă cu ferestrele deschise, pentru că este prea cald și altă parte de casă îngheață, pentru că la dânsul nu ajunge.”
Acesta este primul proiect dintr-o serie dedicate eficienței energetice care vor fi susținute de Banca Mondială în Republica Moldova, a precizat Directoarea de țară a Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja.
INGUDA DOBRAJA, directorul de țară a Băncii Mondiale pentru Moldova: „Este un proiect foarte important care face parte din programul de țară privind eficiența și securitatea energetică. Prin intermediul acestui proiect, de asemenea vom contribui la combaterea schimbărilor climatice. De asemenea, la combaterea sărăciei energetice care a fost constatată ca o problemă destul de importantă pentru Republica Moldova. Domnul ministru a menționat că clădirile, per general, reprezintă aproximativ 60 de procente din consumul final de energie, iar clădirile publice reprezintă aproximativ 20 de procente din acest consum, însă începând cu clădirile publice este o bună modalitate de a porni să învățăm în cadrul acestui proces și este cea mai rapidă cale defapt.”
Proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova” are un buget total de peste 54 de milioane de dolari, dintre care 50 de milioane vor fi acordate sub formă de împrumut de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar 4,5 milioane sub formă de grant, oferite de Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare”. Proiectul se va desfășura în perioada anilor 2024-2029 și va fi gestionat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.