În contextul războiului ce se desfășoară pe teritoriul statului vecin, consecințele acestuia sunt resimțite în întreaga lume, inclusiv sub lovitură a picat și Republica Moldova care înregistrează la ora actuală o inflație record de 34,29% și o multitudine de crize, cu care se confruntă actuala guvernare în frunte cu Natalia Gavrilița.
Pentru a vedea cum s-ar fi descurcat foștii premieri ai țării, Ion Chicu și Chiril Gaburici cu actul de guvernare pe timp de război, moderatoare emisiunii Morari.live, Natalia Morari, i-a propus invitaților săi să mediteze asupra soluțiilor și exemplelor cu care ar veni aceștia, dacă la ora actuală i s-ar fi propus să preia înalta funcție din stat.
„Aș începe cu echipa, cu colaborarea între guvern și parlament, cu stabilirea priorităților comune care să susțină din ambele părți și dacă există înțelegerea asta atunci aș porni în felul ăsta cu echipa la drum. În caz contrar, mi-aș da demisia pentru că e pierdere de timp și pentru mine, și pentru toată lumea”, a menționat Chiril Gaburici.
La rândul său, Ion Chicu a explicat că în asemenea perioadă grea este nevoie de cât mai multe investiții, ceea ce va constitui un impuls pentru economia țării.
„Nu putem da vina pe război, dar dacă compari unde este inflația în R. Moldova și unde este inflația peste tot, înțelegem că este parțial doar întemeiată această scuză permanentă a autorităților noastre(…) Ce a-și face eu? Este clar că în condițiile de criză apetitul investitorilor privați de a investi este redus, pentru că sunt riscuri. În asemenea caz, doar statul poate veni cu investiții. Noi dăm un impuls economiei să activeze. Asta pe noi ne-a salvat în 2020. Eu nu vreau să compar pandemia și seceta cu războiul, dar credeți-mă că condițiile nu erau mai bune. Noi 3 luni am ținut lumea închisă în case, respectiv economia era în lockdown, nu am avut activitate economică pe un trimestru întreg. Inflația a fost, totuși, 0,39%. A fost posibil? Se poate dacă acționezi”, a relatat Chicu.
Mai mult, ex-premierul Chicu a precizat că dacă s-ar afla la guvernare, acesta și-ar permite să invite companiile de construcții pentru a le arăta planul de investiții publice în drumuri și infrastructură, ar reanima proiectele precum Prima Casă sau PARE 1+1, care la rândul său ar menține oamenii în țară.
„Acuma încă mai mulți pleacă ca înainte. Dacă nu revii, nu refaci echipele în instituții, noi mai departe decât aberații de genul lemne.md, nu putem să mergem. Asta e un fel de disperare când prim-ministrul, practic, alungă un ministru fiindcă el nu a dezvoltat un site 999. Lemne.md – asta e în esență”, a conchis Ion Chicu.