Cel de-al doilea contingent de carabinieri care a participat la misiunea internațională de menținere a păcii în cadrul Forței Multinaționale de Menținere a Păcii din Kosovo s-a întors acasă. Misiunea s-a desfășurat în perioada 20 octombrie 2024- 20 aprilie 2025. Ceremonia de întâmpinare a avut loc în incinta Inspectoratului General de Carabinieri, în prezența oaspeților de onoare.
DANIELLA MISAIL-NICHITIN, ministrul Afacerilor Externe: „Această a doua misiune a contingentului nostru de carabinieri a fost una exemplară. V-ați integrat în teatrul de operație internațional lucrând cot la cot cu colegi din întreaga lume, demonstrând că Moldova are oameni pregătiți, curajoși și demni de toată încrederea. Ne bucurăm că avem în această misiune și o primă femeie din sistemul afacerilor interne care a participat la o misiune internațională. Un semn clar al valorii, priceperii și rolului pe care femeile, în structurile de menținere a păcii, îl au.”
La eveniment a fost prezent și însărcinatul cu afaceri a Ambasadei Italiene în Republica Moldova, Armando Pascali. Acesta a accentuat rolul esențial al acestor misiuni în sprijinul procesului de integrare europeană, subliniind că stabilitatea și securitatea sunt fundamentale pentru viitorul nostru comun în Europa.
ARMANDO PASCALI, însărcinat cu afaceri a Ambasadei Italiene în RM: „Având în vedere că Italia și Moldova sunt națiuni surori, carabinierii moldoveni și italieni, bărbați și femei, sunt frați și surori care poartă aceiași uniformă. Cooperarea dintre carabinierii din cele două țări contribuie de ani de zile și va contribui și mai mult în viitor la consolidarea statului de drept, la construirea unei europe mai bune, la o societate din ce în ce mai prosperă din punct de vedere al creșterii economice și sociale.”
La rândul lor, carabinierii au declarat că această misiune a fost pentru ei un adevărat test al caracterului.
„Această misiune nu a fost o acțiune personală. A fost un test al caracterului, al curajului și al solidarității. Am pășit pe un teritoriu marcat de incertitudine și tensiune unde fiecare zi purta în sine un potențial pericol, iar deciziile luate în fracțiuni de secundă aveau consecințe reale și, uneori, dramatice. În fața riscurilor, am învățat să rămânem uniți. În fața instabilității, am rămas ferm pe poziții, iar în fața necunoscutului am ales să ne păstrăm demnitatea, valorile și angajamentul față de misiunea noastră – de a proteja, de a oferi sprijin și de a aduce pacea acolo, unde este atât de multă nevoie de ea.”
Potrivit autorităților, participarea carabinierilor în aceste misiuni este un exemplu al angajamentelor Republicii Moldova față de Carta ONU și tratatele internaționale, demonstrând astfel dorința țării de a promova pacea și securitatea globală.