86 la sută din serviciile publice destinate antreprenorilor sunt digitalizate. Declarația a fost făcută de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, la o emisiune de la postul public de televiziune. Potrivit lui, procesul de digitalizare a inclus eliberarea diferitor autorizații și certificate, facilitând activitatea mediului de afaceri.
DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „86 de procente din serviciile publice pentru antreprenori sunt livrate, oferite digital. Asta este aproape nouă din zece solicitări, servicii – tot felul de autorizații, certificate care cândva, iată, ieșeam prin centru și veneam rânduri după rânduri pe la ASP, FISC, ANSA și așa mai departe. Rândurile astea nu există, pentru că lumea lucrează digital.”
Ministrul a subliniat că digitalizarea serviciilor publice reprezintă un avantaj major pentru societate, reducând considerabil timpul pierdut la ghișee. Un alt beneficiu important al digitalizării este reducerea riscului de corupție. Automatizarea proceselor minimizează interacțiunea directă cu funcționarii, eliminând astfel posibilitatea unor practici frauduloase.
DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „La cetățeni, la fel, jumătate din serviciile oferite de stat cetățenilor, peste jumătate – 54 de procente sunt, de asemenea, digitalizate. Există spațiu pentru mai bine. Unele, de fapt, servicii încă nici nu sunt disponibile în mod digital, dar și aici accelerăm. Într-un singur an am dublat numărul serviciilor disponibile.”
În același timp, oficialul a subliniat că digitalizarea reduce timpul necesar pentru obținerea documentelor, dar și contribuie la economii financiare semnificative pentru mediul de afaceri.
DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Oamenii economisesc bani reali. O estimare foarte conservatoare, modestă a noastră sugerează că datorită acelor, iată lumea mai râde că vorbesc despre un certificat sau o ștampilă, datorită acestor eliminări, acestor debirocratizări, împreună cu digitalizarea serviciilor, antreprenorii noștri economisesc cel puțin trei miliarde de lei pe an.”
Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, în primele III trimestre al anului 2024, peste 86 la sută din solicitările serviciilor G2B au fost online și doar aproape 14 la sută din solicitări sunt încă la ghișee. Astfel, 2,5 din trei antreprenori preferă să utilizeze serviciile online.