Alegătorii care vor pretinde sau vor accepta mită electorală, personal sau prin intermediari, vor fi sancționați

Alegătorii care vor pretinde, accepta sau primi bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimentare, sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral, vor fi amendați cu până la 10 mii de lei. Un aviz în acest sens a fost aprobat de Guvern. Potrivit autorităților, scopul acestuia este de a combate fenomenul corupției electorale.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: „Prin acest proiect de lege alegătorii care vor pretinde, accepta sau primi personal sau prin mijlocitor bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse de tutun, produse alimentare, servicii sau alte foloase în scopul exercitării drepturilor electorale în mod viciat sau neexercitării acestor drepturi în favoarea unui concurent electoral sau în defavoarea altui concurent electoral, la fel viciat, vor fi supuși sancțiunilor contravenționale. La fel, aceste sancțiuni contravenționale vor fi majorate. În acest fel, statul ia toate măsurile necesare pentru ca să combatem fenomenul corupției electorale, dar, mai ales, să descurajăm.”

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Documentul va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului. După adoptare, modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

 

alegătoriamenzicorupereGuvern
Comments (0)
Add Comment