Alegeri cruciale în Georgia. Rezultatul votului ar putea indica fie integrarea viitoare a statului în UE, fie apropierea de Moscova.

Georgia va organiza alegeri parlamentare sâmbătă, 26 octombrie. Acestea sunt considerate istorice, deoarece rezultatul votului ar putea indica fie integrarea viitoare a statului în UE, fie apropierea de Moscova.

Lupta se va da între forțele opoziției și partidul de guvernământ Visul Georgian, despre care mulți se tem că trage țara spre autoritarism.

În timpul campaniei electorale, atât opoziția, cât și Visul Georgian și-au declarat aspirațiile către Europa. Cu toate acestea, UE se îndoiește de sinceritatea partidului Visul georgian.

Vara trecută, Bruxelles-ul a suspendat procesul de aderare a Georgiei la UE după ce țara a adoptat o lege privind transparența influenței străine, așa-numita lege a „agenților străini”, pe fondul unor proteste de amploare. UE a observat că această lege reprezintă o abatere de la recomandările Comisiei Europene privind statutul de candidat.

Conform sondajelor, aproximativ 70-80% din populația Georgiei sprijină în mod constant integrarea europeană. Mulți se tem că, în cazul unei victorii a Visului georgian, speranțele de aderare a țării la UE vor fi pierdute.

AlegeriGeorgia
Comments (0)
Add Comment