Asistenții personali de la noi sunt lăsați în continuare fără salariile meritate. O recunoaște însuși ministrul Muncii, Alexei Buzu. În cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, oficialul a declarat că persoanele respective sunt achitate dintr-un Fond, parte al bugetului de stat, în care însă, în acest an, sunt înregistrate sub încasări.
Potrivit lui Buzu, banii care ajung în acest Fond, în mare parte, provin din taxa aeroportuară și taxa de portabilitate.
„În acest an avem sub încasări, ceea ce înseamnă că pentru marea parte a asistenților personali, care sunt achitați din acest Fond, nu sunt suficiente surse ca să fie achitați. De aceea avem aceste rețineri”, a spus Alexei Buzu.
Culmea, dar pe lângă leafă, asistenții sociali nu și-au primit în ultimele luni nici adaosul salarial. În acest caz, zice ministrul, de vină sunt autoritățile locale.
„Cât privește această sumă de 1.300 adaos, această sumă trebuie să o asigure Consiliul raional, pentru că Consiliul raional este angajatorul. Contractul de angajare se face cu Consiliul raional și Consiliul raional trebuie să asigure. -O fi Consiliul raional angajatorul, dar decizia de adaos de 1.300 de lei aparține Guvernului. -Cu siguranță. -Și Guvernul a pasat responsabilitatea financiară pe seama Administrației locale?! -Da”, a menționat ministrul Buzu.
Cu toate acestea, asigură ministrul, în scurt timp vor fi făcute câteva rectificări bugetare și aceste persoane vor primi remunerarea meritată.
Inițial, la începutul lui martie, primarul Capitalei, Ion Ceban, a informat că asistenții sociali din Moldova, inclusiv cei circa 430 din Chișinău, au restanțe salariale pentru lunile ianuarie și februarie. Ulterior, săptămâna trecută, despre această problemă a scris și fostul prim-ministru, Ion Chicu. Printr-o postare pe Facebook, acesta a publicat un mesaj pe care l-a primit de la un asistent social din Soroca, care-i cere ajutor, susținând, totodată, că autoritățile locale le-au comunicat asistenților să-și ia gândul de la adaosul salarial în sumă de 1.300 de lei.