O mică majoritate de 50,4% dintre moldoveni au sprijinit aderarea la UE în cadrul referendumului care a avut loc duminică. Rezultatul pe muchie de cuțit a fost un șoc pentru susținătorii Maiei Sandu, care sperau că votul va transmite un mesaj ferm de intenție de a aduce țara ex-sovietică săracă în Uniunea Europeană până în 2030 și de a ieși definitiv de pe orbita Moscovei.
Analistul politic Anatol Țăranu a declarat că rezultatele referendumului au fost definite de câțiva factori. Unul dintre aceștia a fost neîncrederea alegătorilor pro-europeni în actualele autorități și, prin urmare, prezența mai scăzută la vot.
Anatol Țăranu, analist politic: „Societatea moldovenească este divizată. Ea trăiește după principiul: ori Europa, ori Moscova. Iar această tendință a fost demonstrată de referendum. În ultimii patru ani, s-a acumulat un potential de neîncredere față de actualele autorități din cauza procesului natural de distrugere a încrederii și din cauza anumitor greșeli comise de autorități. De aici, o anumită ignorare a referendumului de către electoratul proeuropean. Pe de altă parte, a existat o mobilizare puternică în rândul alegătorilor antieuropeni, pro-ruși, datorită propagandei constante a Moscovei și datorită stimulentelor financiare pe care forțele pro-ruse le au în Moldova, cei care lucrează împotriva intereselor naționale și a parcursului european al Moldovei. Acest lucru a definit rezultatele referendumului care ar fi trebuit să fie cu totul altele, pentru că există de fapt mai mulți adepți ai integrării europene a Moldovei decât adepți antieuropeni. Ce e făcut e făcut, prezența scăzută la vot în rândul alegătorilor pro-europeni ne-a jucat festa și a determinat acest rezultat la limită la referendum”.
În al doilea rând, Țăranu a spus că propaganda Moscovei și „stimulentele financiare” plătite de forțele pro-ruse au avut un impact asupra referendumului.
Anatol Țăranu, analist politic: „Eu cred că partenerii noștri europeni sunt familiarizați cu situația din societatea moldovenească. Iar faptul că a avut loc referendumul este un semnal pozitiv pentru partenerii europeni din partea societății din Moldova. Nu cred că rezultatele pe muchie de cuțit vor afecta dramatic relațiile noastre cu europenii. Dar o anumită suspiciune va exista și atenția față de Moldova va fi ridicată în primul rând pentru că suntem în prima linie a atacului hibrid al Federației Ruse. Și este puțin probabil ca Moldova să fie capabilă să reziste singură acestui atac. Avem nevoie de ajutorul partenerilor noștri. Aceasta este singura modalitate de a păstra calea europeană și de a respinge acest atac obraznic de dezinformare și imixtiunea Rusiei în afacerile noastre interne.”
Rezultatul înseamnă că în Constituție va fi adăugată o clauză care definește aderarea la UE drept un obiectiv. Moldova a început în iunie lungul proces al negocierilor oficiale de aderare.
La alegerile prezidențiale desfășurate în paralel cu referendumul, Sandu a obținut 42% din voturi, sub pragul de 50% necesar pentru o victorie categorică, deschizând astfel calea pentru o confruntare foarte disputată la 3 noiembrie cu fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care a obținut 26%.