Andrei Năstase cere modificarea Constituției

Andrei Năstase a decis ca Fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr din Parlament să inițieze toate procedurile de modificare a Constituției și a întregului cadru normativ legat de siguranța socială a fiecărui cetățean, ca parte a programului prezidențial de eradicare a sărăciei.

„Constituției obligația statului de asigura ca nici un salariu sau pensie (cu excepția celei sociale) să nu fie mai mici decât minimum de existență, stabilit în conformitate cu legislația, care astăzi, conform datelor Biroului National de Statistica depășeste, suma de 2000 lei, iar în realitate este mult mai mare. Pentru unii guvernanți, o masă plătită într-o singură zi la restaurant depășește o pensie lunară de-a părinților noștri”.

Astfel, această modificare a Constituției, printr-o precizare foarte clară, obligă statul să garanteze fiecărui cetățean venituri minime care să nu-l mai plaseze sub limita sărăciei, a mai precizat Andrei Năstase, candidatul Platformei DA la prezidențialele din 1 noiembrie.

Începând cu 1 mai, 2019, cuantumul minim garantat al salariului s-a propus ca în sectorul real să fie un cuantum în mărime de 16,42 de lei pe oră sau 2775 de lei pe lună.

Totuși, potrivit Biroului Național de Statistică, în funcţie de mediul de reşedinţă, se constată diferenţe semnificative, cea mai mare valoare a minimului de existenţă fiind estimată pentru populaţia din oraşe mari – 2235 lei sau cu 9,4% mai mult comparativ cu alte oraşe – 2043 lei şi cu 10% mai mult comparativ cu mediul rural – 2030 de lei.

Comments (0)
Add Comment