Aproape 100 de mii de volume în format fizic și tot atâtea în format digital vor ajunge în 300 de biblioteci din întreaga țară

O donație record de carte în limba română. Aproape 100 de mii de volume în format fizic și tot atâtea în format digital vor ajunge în 300 de biblioteci din întreaga țară. Acestea au fost achiziționate de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României.

CRISTIAN-LEON ȚURCANU, ambasadorul României în Republica Moldova: „Acest moment reprezintă o adevărată investiție în viitor. Viitorul nu există fără cultură, fără limbă, fără istorie, fără tradiție, iar această donație de carte exact asta cuprinde.”

Secretarul de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a declarat că, în ultimii 34 de ani, aceasta este cea mai mare donație de acest gen pe care o face România țării noastre.

ADRIAN DUPU, secretar de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României: „Mă bucur să văd că acest proiect pe care îl planificam și la care lucrăm de mai bine de un an prinde astăzi viață. Aceste cărți, în limba română, vor ajunge în 300 de biblioteci, în aproximativ 200 de localități.”

La rândul lor, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au subliniat că această donație va permite consolidarea și mai mare a identității noastre românești.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Această donație de carte este o investiție în 300 de inimi a comunităților noastre. Această investiție ne va permite, va permite oamenilor să se apropie și mai mult, să consolideze identitatea noastră românească, identitatea noastră europeană și împreună, anume din biblioteci se va răspândi acel spirit de patriotism, acel spirit de implicare socială care toate împreună, într-un singur cuvânt, se numește cultură.”

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Felicitări pentru toate cele 300 de biblioteci beneficiare. Vă rugăm, dar sunt sigur că faceți acesta, faceți tot posibilul ca să ajungă copiii la ele. Felicitări! Mulțumim România și noi promitem că le citim pe toate și așteptăm următorul lot.”

Totodată, directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, și-a exprimat speranța că această donație va reuși să acopere o parte din necesitățile cititorilor.

ELENA PINTILEI, directorul Bibliotecii Naționale al Republicii Moldova: „Necesitatea de carte românească, care încă se resimte în bibliotecile din Republica Moldova, este încă la tema zilei. Credem că prim implementarea acestui proiect vom acoperi o parte din necesitățile utilizatorilor noștri care încă pășesc pragul bibliotecilor.”

Derulat din aprilie 2024, proiectul „Cărți în limba română pentru bibliotecile din Republica Moldova” este cel mai amplu proiect cultural derulat în ultimii 30 de ani de România în Republica Moldova, cu scopul de a afirma și dezvolta identitatea etnică, culturală și lingvistică românească, dar și de a contribui la formarea noii generații în Republica Moldova.

 

BibliotecicărțiDonațieRomânia
Comments (0)
Add Comment