Armenia: Prim-ministrul a proclamat alegeri parlamentare anticipate

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, care a fost dus la putere în protestele pro-democrație din 2018, a declanșat alegeri anticipate pentru a încerca să depășească criticile legate de modul său de gestionare a conflictului de anul trecut din Nagorno-Karabakh.

Demisia sa de duminică, care era de așteptat, a venit la o zi după ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că masacrele de armeni din Imperiul Otoman în 1915 au constituit genocid, o acțiune binevenită de armeni din întreaga lume, dar condamnată de Turcia, care neagă că uciderea ar fi fost organizată sistematic și echivalează cu genocid.

Pashinyan i-a spus lui Biden că decizia simbolică a fost o chestiune de securitate pentru Armenia, după conflictul de șase săptămâni asupra Nagorno-Karabakh, în care Turcia a sprijinit Azerbaidjan, vecinul Armeniei, unde se află enclavă etnică cu populație armeană.

Pashinyan a fost supus presiunii de a demisiona de când a fost de acord cu o încetare a focului, după ce etnicii armeni au pierdut teritoriul în luptele cu forțele azere din Nagorno-Karabakh și în jurul acestuia.

Comments (0)
Add Comment